Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Адил Наджам: Живеем в свят, който се определя от разделението на хората

Страхливите хора не правят положителна промяна

Проф. Адил Наджам
Снимка: Boston University

За разделението на хората и силата на преговорите или как обществените медии дават пространство на обществото да говори със себе си – разговор в "Нашият ден" с проф. Адил Наджам, глобален президент на WWF International, почетен декан и преподавател по международни отношения в Бостънския университет, САЩ.

Проф. Наджам гостува в България по повод Международната лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа. Събитието е сред акцентите в календара на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и за първи път домакин беше Българското национално радио.

Глобалната политика, международните преговори и ролята на обществените медии в осъществяването на разговор за изменението на климата и опазването на околната среда – това, по думите на проф. Наджам, са били акцентите в срещата му с медийните ръководители. Гостът отбелязва, че е присъствал не само в качеството си на академик, учен и експерт, но и на ученик.

Проф. Наджам разказва, че заедно с ръководителите на обществени медии е провел упражнения, онагледяващи важността на преговорите в обществена среда. Експертът подчертава, че същността на преговорите не се изразява в купуване, предлагане и подмамване с цел печалба, а в предоставяне на услуга в полза на обществото – обществените медии са пространство за такъв тип услуга.

Една обществена медия притежава полето, инструментариума, възможностите, разговора и разказа, които са нужни на обществото, за да говори то със себе си, по думите на проф. Наджам. Разбира се, този разговор би бил шумен, тъй като хората са различни, както и техните интереси, допълва гостът.

Проф. Наджам казва: "Навсякъде по света обществото се чувства разочаровано, разделено, противопоставено. Отчасти това е заради технологиите, други видове мрежи и медии, които ни карат да се чувстваме сякаш трябва постоянно да се борим помежду си."

Скоростта на информацията, нейното тревожно съдържание, фактът, че ужасното се продава много по-добре – всичко това, по думите на проф. Наджам, води обществото и особено младите хора до много стрес и загуба на надежда.

"Живеем в свят, който се определя от разделението на хората", подчертава още веднъж гостът.

Проф. Наджам коментира нашето съвремие от гледна точка на някой бъдещ изследовател на цивилизацията ни. На пръв поглед изглежда, че разполагаме с изобилие от храна, знания и пари, затова един бъдещ историк би попитал: "Какво не е наред с вас – най-проспериращото, най-богатото, най-умното човешко поколение?"

Въпреки очертаната картина проф. Наджам определя себе си като оптимист и вярва, че хората могат да преодолеят днешните предизвикателства. Гостът изтъква, че живеем на красива планета. Хората сме красиви, градовете ни са красиви и въпросът е дали ще объркаме всичко в момент на алчност.

"Имаме нужда от по-висока амбиция", смята проф. Наджам, според когото той и хора като него са допуснали грешка, карайки хората да се страхуват, вместо да събуждат страст в обществото.  

"Страхливите хора не правят положителна промяна", казва проф. Наджам и допълва, че младите хора имат нужда от стремеж и от правилните инструменти, за да постигнат нещо полезно.

Гостът завършва разговора с думите: "Оптимизмът е онова мислене, че ние сме способни да направим нещо по-добро."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени