Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В България няма зоополиция, в този сектор има много нерегламентирани практики"

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Ирина Николова
Снимка: Личен архив

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета, проведен на 12 септември. 

На 30 септември беше открита изложба на организацията "Бандата на 1500-те" в градинката "Кристал", а на  27 се състоя заседание по дело срещу общинската фирма "Екоравновесие", чийто изход все още не е ясен. От обещанието на столичния кмет досега нищо не се е променило, каза за предаването ни Ирина Николова, председател на фондация и активист от десетилетия в защита правата на животните.

"Институциите не работят, а съгласно закона за защита на животните казва те да ни съдействат....Тук-там някой полицай ни обръща внимание....Методът "Кастрирай и върни", предписан в национална програма не се изпълнява, въпреки че е подписана от всички общини. В много европейски държави проблемът е решен за няколко години. Ние повече от 20 години не можем да се справим!

Призовавам господин Васил Терзиев да позволи достъпа на доброволци до всички приюти и до лечебницата във Връбница!, посочи за "По първи петли" Ирина Николова.

Гражданските активисти настояват за "стриктно изпълнение на задълженията на Столичната община по контрол на регистрацията и идентификацията на домашните кучета, искат кампания за популяризиране на ползите от кастрацията на домашните кучета и адекватно изпълнение на програмата "Кастрирай и върни".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени