Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Хиновски: С терминала "Александруполис" България получава още един крак на независимост

| Интервю
Енергийният експерт Иван Хиновски
Снимка: Георги Налбантов

Мариците ще фалират до 2026 г., защото нямат право на държавна субсидия и никой няма да купува ток по 500 лв. от въглища. А ПАВЕЦ Чаира ще заработи най-рано след 2 години в пълния си капацитет, но от "Тошиба" трябва да изградят изцяло единият блок, който е бастисан, каза енергийният експерт Иван Хиновски в интервю пред БНР.

В предаването "12+3" експертът от Български енергиен и минен форум" коментира и пускането на газовия терминал Александруполис, където България има 20% собственост.

Въпреки забавяното с 10 години пускане на терминала, той силно ще промени газовия пазар, защото "България получава още един крак на независимост".

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатацияЖечо Станков: Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

"Досега импортите на газ минаваха през чужди терминали, вече имаме собственост. Газовата независимост на България нараства с дела, който имаме в този терминал. Това ще промени цената, защото течния газ в миксовете в Европа и света започва да получава все по-голям дял, внос през терминали. Тръбният газ, които приемахме като евтин, се измества на по-заден план заради изключването на Русия от газовата политика на Европа. Но тя поддържа дял през Румъния и Австрия", коментира Иван Хиновски.

И допълни, че през Турски поток около 90% е руски газ, а Турция умело успява да го миксира и да го продава като турски.

За екшъните в пленарна зала на НС и негласуването на парите за Мариците, Хиновски каза: "Това беше единственият спасителен механизъм, миньорите да останат на работа за 2038 г.".

"В момента енергийната ни система е в тежко положение и взимаме ток от Румъния и Гърция, за компенсиране на фотоволтаиците след 17 часа и няма енергия, която да балансира вечерния връх", посочи енергийният експерт.

Като некадърност и голяма грешка той оцени пропуска на България през 2017 – 2018 г. да кандидатства, като всички страни с въглища, по механизма за капацитет. Това са направили Полша, Гърция, Чехия, а "България проспа момента - върха на некадърността".

Хиновски предупреди, че  всяка помощ от бюджета за Мариците и "влизаме в процедура на санкции".

И прогнозира: "Марица Изток" ще фалира до 2 години, защото няма пазарно позициониране. Коя фирма ще купува ток за 500 лв. от въглищна фирма?"

Енергийният експерт разказа, че преди години е предложил добра програма за енергийната ни система, но не е приета, защото "дойдоха едни хора, спряха реформата и казаха "да направим едни пари"".

Според Хиновски ПАВЕЦ Чаира има голямо значение за енергийната ни система, защото ще покрие вечерния връх, "а сега няма от какво да се покрие и имаме огромен дефицит".

"ПАВЕЦ-ът цял ден ползваше ток по лев и помпа, и когато имаме нужда от 600 мегавата ги връща обратно", обясни той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени