Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Големият въпрос е интегрирането на радикалните партии в демократичната политическа система

| Интервю
Владимир Шопов
Снимка: Весела Владкова

Победата в Австрия на Партията на свободата постави поне два фундаментални въпроса - какво е бъдещето на санитарния кордон за изолиране на тези по-радикални и по-крайни партии, може ли този подход да продължи, когато тези партии печелят мнозинства и по-големият въпрос е как тези партии ще бъдат интегрирани в демократичната политическа система и как ще управляват

Това каза пред БНР политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов.

Той подчерта, че няма някакъв внезапен взрив на подкрепа, защото и преди години (1999 г.) Партията на свободата е получавала висок резултат на избори в Австрия.

Според Шопов "със сигурност ще станем свидетели на доста важни промени в отношението и на отделни държави, но и на колективно ниво в ЕС към войната в Украйна, защото още на този ранен етап може да бъде видяно ясно напрежение, което ще наблюдаваме през идните 5 години, и то е свързано с присъствието на правителства, в които има по-радикални, по-крайни десни партии, а от друга страна има една доста амбициозно и интеграционно настроена Европейска комисия с Урсула фон дер Лайен":

"Предстоят ни 5 години на доста остри сблъсъци между страните от ЕС и от друга страна ЕК. Няма съмнение, че подкрепата за Украйна ще бъде все по-условна и ще има нова вълна от натиск да се търси някакъв край на войната. ... В отделни области ще станем свидетели на доста остри спорове, дебати и проблеми". 

Интервюто на Георги Марков с Владимир Шопов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени