Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светулки RUN" ще озари Борисовата градина за седма поредна година

Снимка: Софийски планински клуб


Тази вечер Борисовата градина в София ще бъде озарена от челниците и фенерчетата на участниците в бягане, което има за цел да подкрепи трудноподвижни или незрящи хора. Инициативата се организира за седма година от Софийски планински клуб и ще събере средства за Фондация “Очи на четири лапи” и единственото в България Национално читалище на незрящите. Във връзка с благотворителното събитие редакторът Мария Петрова разговаря с Жаклин Добрева от Софийски планински клуб.

"Събитието "Светулки RUN" се провежда за седма поредна година, като през последните години сме събрали над 40 хиляди лева. Събраните средства отиват в подкрепа на фондация "Очи на четири лапи". Тази година средствата ще бъдат разделени като за фондацията, така и за единственото в България национално читалище за незрящи. Събитието е изцяло благотворително за всички хора, които обичат спорта, движението и чувстват, че искат да направят нещо добро", обясни Жаклин Добрева.



Добрева обясни какво е необходимо, за да се включите в събитието. 

"Събираме се в 19 ч., като тогава започва на място регистрацията. В 20 ч. започва бягането. Вече е съвсем тъмно по това време, така че призоваваме хората да си носят своите челници, освен че ще им дадем светещи гривни. Борисовата градина ще бъде озарена от хиляди хора, тъй като последната година се събраха над 1000 души в Борисовата градина благодарение на тази кауза. И се радваме и тази година също да дойдат толкова много хора и да подкрепят събитието. Освен в София събитие "Светулки RUN" ще се проведе в Плевен, Бургас и Пловдив. И сме много благодарни на хората, които поеха ангажимента и откликнаха на идеята да организират в други градове "Светулки RUN", каза Добрева.

Тази година има и специален гост, който ще открие бягането.

"Искам да спомена и Виктор Асенов. Той е незрящ. Ще бъде със своето куче на старта и ще открие събитието. Може да се запознаете с него, да си поговорите. Виктор Асенов в последните години се превърна в един много успешен трейл състезател, планински състезател въпреки това, че е незрящ. Той е пример за много млади хора, че не трябва да се отказват", подчерта Жаклин Добрева, която е член на СПК.



"От фондацията ни споделиха, че с помощта на дарените средства досега са осигурили ветеринарномедицински грижи и медикаменти и храна за кучетата. Националното читалище смятат да изполват събраната сума за закупуване на стабилизатор за високоскоростен брайлов принтер, с помощта на който се отпечатват брайлови книги, както и за закупуване на сървър, който да съхранява колекция с електронни книги", разказа Добрева относно това за какво са използвани събраните до момента средства и в какво ще бъдат вложени тази година.

Благотворителността е в основата на Софийски планински клуб, обясни още Жаклин Добрева. Ако желаете да станете доброволци, можете да се присъедините към клуба и да помагате с организирането на подобни събития.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени