Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

Снимка: Orange Books

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само. 

Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“. 

"Процесите, описани в книгата, са реално случващи се, само че в един много по-голям пазар от нашия, с много по-различни темпове, но това са и процеси, които са неизменно свързани и с българското книгоиздаване", каза за "Хоризонт" Савина Николова, редакторка на българското издание на книгата.

Николова обясни, че преди "Йелоуфейс" са издали още 4 романа на авторката. Но тази книга е доста по-различна, каза още Николова.

"Романът проследява приятелството между две писателки, едната от които е доста успешна, другата е претърпяла пълен провал след дебюта си, но след един инцидент, главната героиня открадва един ръкопис и го публикува като свой, разказа издателката.

Плагиатството е в центъра на сюжета на книгата.

Другата тема е тази за социалните мрежи, като идеята е да се каже, че писателят не трябва да се поддава на написанато в интернет, на коментарите онлайн, че трябва да си малко "дебелокож", за да може да оцелееш, посочи още издателката.

Анонимността е главната причина, за да се чувства човек безнаказан в социалните мрежи, допълни Николова. 

Първите романи на авторката са във фентъзи жанра и са познати на българската публика.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени