Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Балджийски: Има огромен чар в съживяването на изоставени места

| Интервю
Крум Балджийски
Снимка: Личен архив

Изложбата "Rural Murals 2024 - Spirit of a Place - Изложбата" ще покаже творби и фотографии от тазгодишния проект "Стенописи в дивото". Настоящата локация на проекта е Любница, махала от село Мухово до язовир "Тополница" недалеч от София.

"Организирам този проект от 2019 г., като каня интернационални художници, стенописци, фотографи и видеомейкъри, за да съживим някои места в България, които са абсолютно изоставени. Има огромен чар, който предизвиква хората да пътуват до България, за да работим по тази инициатива", разказа пред БНР инициаторът Крум Балджийски, с артистичен псевдоним Кром Багелски.

Той посочи като пример училище без покрив, превърнато в своеобразна галерия.

"Самото село вече е започнало да става като галерия."

Относно изложбата от обекти, открити в изоставени сгради, Балджийски коментира, че когато те се превърнат в творби, ще бъде запазена една част от тях за бъдещето.

"Човек може да се учуди колко много неща има в тези къщи. Намерихме купчина черно-бели снимки от 1930 г., портрети на хора има в някои стаи. Имаше една къща, която изглеждаше призрачно,  със стени, направени от кал, черно-бял портрет на една жена, довършен с рисунка – фотографите са правели така, на ръка са ги довършвали. (…) Когато използваме тези предмети, колаборираме с хората, които са живели там. Човек си представя какъв е бил животът, какво са правили."

Предстои инициативата за визуално съживяване на изоставени места да се прехвърли на остров Тенерифе. У нас до момента се развива в 4-5 локации.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени