Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

Димитрина Петрова
Снимка: Ирина Недева

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има.

Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация.

В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен животът на майката. В Полша са забранени абортът по желание и по социално-икономически причини. Франция вписа правото на аборт в конституцията, което е пробив, в Словения също е в конституцията, даде различни примери тя.

Европейската гражданска инициатива за достъп до аборт изисква финансов инструмент, за да може държавите, които желаят да се включат, да поемат разходите за аборт, коментира Димитрина Петрова в предаването "Хоризонт до обед".

АГ кабинет в Бяла Слатина  снимка: Ива Антонова

Въпросът с абортите е част от пакет теми, които определяме като война на култури, допълни тя и посочи фактора силен католицизъм, както е в страни като Полша, Ирландия и Италия.

"Най-яростен противник на абортите е Католическата църква. Това е сравнително ново явление."

Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма, става въпрос за тълкуване, затова има инициатива да се признае такова право. На нивото на Обединените нации има признато такова човешко право. В практиката на Европейския съд по правата на човека това е право в развитие, поясни Димитрина Петрова.

В Древна Гърция Аристотел говори за това как е по-добре да с е абортира нежелано дете, отколкото да се изостави. Още преди Аристотел, в началото на римското право, също се прави опит да се ограничи изоставянето на новородени. Сега, в 21 век имаме изоставяне на новородени, направи паралел правозащитничката.

Илюстративна снимка: Университетска болница Канев - Русе

В България, в която абортът по желание е разрешен до края на 12-ата гестационна седмица, в неонатологиите ни има стряскащи цифри на изоставени новородени, подчерта тя.

Абортът у нас излиза между 300 и 600 лева. Аборт по медицински показания обаче се извършва безплатно, уточнява акушерка от столична болница.

Нестандартните методи като таблетка за спешна контрацепция и билкови отвари крият големи рискове, защото могат да увредят здравето на жената, предупреждава акушерката.

"Зависи как ще действа това хапче на жената, която има някакви заболявания. Винаги има процент риск." 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени