Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

Снимка: Росина Пенчева

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г.

Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно записват материал, който впоследствие Мирян обработва и превръща в музикален албум.

“Идеята дойде постепенно, защото мен винаги ме е вълнувала музиката, която се случва по-директно, без предварително зададени правила и рамки, хармонии и структура”, казва Мирян Колев в “Радиокафе”.

Той се интересува отдавна от аутизма и знае, че хората от аутистичния спектър имат по-изострена чувствителност и имат таланти, за които не винаги разбират и не винаги развиват.

За интуитивното музициране, авторът казва, че е дефинирано преди 100 години, но почти изцяло се припокрива с понятието свободна импровизация, т.е. без предварително зададени рамки, като може да има и някакви насоки, които не са тонални или хармонични, а са много по-абстрактни. 


Целта на албума е да покаже, че аутизмът не е увреждане, а тези хора са с по-различна чувствителност и имат умения и таланти, за които не винаги разбираме. Втората цел е хората да излязат от рамката в музиката, която е създадена от поп културата. 

На представянето на албума в “Топлоцентрала” ще се проведе и разговор за процеса на създаване на албума и работата с деца от аутистичния спектър между Мирян Колев, Ани Андонова - учредител на сдружение „Асоциация Аутизъм“, специалисти от Дневен център “Дъга” и Росина Пенчева - фотограф и продуцент на проекта.

Незаменим партньор за създаването на албума “Интуиция” е сдружение „Асоциация Аутизъм“, с чиято помощ се включват младите участници от Дневния център за работа с деца от аутистичния спектър „Дъга“ в София.

“Ние предлагаме на децата различни такива инициативи като арт йога, хипотерапия, защото искаме да разнообразяваме нещата”, казва Ани Андонова от сдружение „Асоциация Аутизъм“. По думите ѝ децата са се включили с ентусиазъм в проекта, защото това е нещо много иновативно и експериментално.

Чуйте повече за проекта и реализирането му в разговорите на Мария Бояджиева с Мирян Колев и Ани Андонова в звуковите файлове.
По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени