Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Буржоата благородник" на сцената на Сатиричния театър

На 3-ти октомври в Сатиричният театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Буржоата благородник" от Жан-Батист Поклен Молиер. Режисьор на представлението е актрисата Бойка Велкова, сценографията е дело на Чавдар Гюзелев, костюми – Тита Димова-Вантек, музика – Теодосий Спасов и пластика – Мила Искренова.

"Буржоата благородник" е написана от Милиер по поръчката на Краля Слънце (Луи XIV) през 1670 г. Това  е пиеса за човешката глупост и суета. Френският драматург с лекота, изобилие на фарса и сатирата забавлява, но и образова, представяйки редица социални, дидактични и идеологически проблеми. 

Желанието на богатия буржоа г-н Журден да влезе във висшето общество и да стане благородник буди искрен смях. Той е наивен, директен, щедър и безразсъден в преследването на мечтите си. Вярва във всемогъщието на парите и е заобиколен от най-добрите учители, за да постигне целта си. Именно това го прави глуповато смешен, дори когато остава измамен от всички. Молиер разобличава социалните и човешките пороци и с това пиесата буди асоциации към събития от днешния ден.

"Буржоата благородник" е комедия-балет, един жанр, който поставя началото на мюзикъла. В ролите ще видим актьорите – Николай Върбанов, Елена Атанасова, Анджелика Джамбазова, Лана Гекова, Михаил Сървански, Александър Григоров, Полин Лалова, Любомир Ковачев, Константин Икономов, Мартин Каров, Живко Сираков и Йордан Сталев.

Следващите дати на "Буржоата благородник" са 12 и 30 октомври, 8 и 22 ноември.

За "Артефир" Надя Атанасова се срещна преди премиерата с режисьора Бойка Велкова и актьорите Полин Лалова и Любомир Ковачев.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки –  Елена Спасова 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени