Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

| Интервю
Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България.

Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи":

"Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за личното си развитие, за населеното си място. Прави впечатление обаче, че по отношение на развитието на света - с около 10-15 пункта българските младежи са по-песимистични от оптимизма, който имат за България, т.е. говорим за дялове около 50%. Може би това се дължи на всички събития, на които сме свидетели - военните конфликти". 

По думите на социоложката образованието и последващата реализация в кариерно отношение тревожи най-много младежите в България. 

45% от младите хора се тревожат за финансовото си положение в бъдеще, сочат данните от проучването.

Евелина Славкова подчерта, че нагласата за реализация в чужбина не е толкова романтична за младежите, както е била преди години за хората на тяхната възраст. Образованието в чужбина все още се приема за престижна опция, коментира тя.

"Като социолог ме изненада това, че младежите се притесняват от това дали ще успеят да създадат стабилни лични взаимоотношения. На запад това е тема, но в България все още това не е в голям дял притеснително и да тревожи младите хора, но ето, че това излиза - около 15% от българските младежи имат притеснение за създаването на стабилни лични отношения и това най-вече важи за младите, които живеят в големите градове. В малките населени места обаче е проблем финансовата и кариерната реализация", обясни тя.


В предаването "Нещо повече" Йоан Стоянов, главен секретар на Националния младежки форум, коментира, че за кариерната реализация на младите хора е необходима информираност за различни държавни политики:

"Оказва се, че около 80% от младите хора не познават институциите в страната, които трябва да им помогнат. Това не е проблем у самите младежи, въпросът е как информацията стига до тях. Изключително важно е, когато говорим за всички тези политики и какво искаме ние като млади хора, институциите трябва да поемат ясен ангажимент. От Националния младежки форум настояваме, че трябва да има самостоятелна институция, която да отговаря за политиките за младите хора".

Интервюто на Людмила Железова с Евелина Славкова и Йоан Стоянов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени