Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град.

Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър "Сава Огнянов".

"Есенни театрални срещи в Русе" се организира с подкрепата на Министерството на културата и Община Русе чрез програма "Култура".

Идеята на организаторите е фестивалът да събере на една сцена изтъкнати творци от театралното, литературното и филмовото изкуство.

Откриването е на 8 октомври със спектакъла на Русенския театър "Странна случка с куче през нощта" с режисьор Боян Иванов и с участието на актьора Калоян Желев, носител на награда "Икар 2024" за дебют.

Във фестивалната програма са още спектаклите "Моята вечер, твоята нощ" на режисьора Димитър Коцев - Шошо, "Червена звезда, блок 28" на Мария Касимова-Моасе, "Ръкомахане в Спокàн" на Пловдивския театър "Н. Масалитинов", с режисьор Елица Йовчева, "Опит за летене" по Йордан Радичков, с режисьор Недялко Делчев – представление на Русенския театър,

На 9 октомври ще бъде представен моноспектакълът "Кармен" с участието на Биляна Драгичевич-Пройковска от Република Северна Македония. Представлението с режисьор Деян Пройковски е в репертоара на Драматичен театър - Скопие.

Фестивалът "Есенни театрални срещи в Русе" ще бъде закрит на 13 октомври със спектакъла "Честит рожден ден, Цветана", създаден специално по повод 80-годишнината на актрисата Цветана Манева.

Фестивалната програма включва също представяне на книги, списание, изложба, както и два документални филма на Георги Тошев, посветени на Татяна Лолова и Цветана Манева.

Всеки ден ще има и "Среща с автограф", където зрителите могат да се срещнат отблизо с творците, участващи във фестивала.

В звуковия файл можете да чуете разговора с Катя Костова , която представи в "Артефир" първото издание на "Есенни театрални срещи в Русе".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени