Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестни факти от живота на цар Самуил бяха представени на конференция

Професор Георги Николов
Снимка: БТА

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил и българската държава от ранното Средновековие бяха представени на международна научна конференция в Историческия музей на град Петрич. Научният форум се провежда под патронажа на президента Румен Радев и е по повод 1010-ата годишнина от смъртта на великия български цар. 

Учени от  Германия, Русия, Полша, Гърция и България представиха в свои доклади интересни факти от времето на Самуил и първата българска държава, като за първи път бяха осветлени документи от  Византийската империя, назоваваща недвусмислено Самуил като български цар. 

Едно от интересните изследвания е на германската професорка Грим Щаделман:

"Тя ще представи сведения за ослепяването като медицински феномен според византийските извори - една тема, която напоследък е твърде модерна и интересна", каза основният организатор на конференцията проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

Защо  интересът на учените  към Самуил и неговото управление е  толкова голям, на фона на трагичните събития  край село Ключ, когато българските воини са окончателно победени от Византия?:

"Понякога, макар и трагични, залезите са по-красиви от утрото. Този залез на ранносредновековното българско царство всъщност е доста закъснял и то именно благодарение на Самуил, който в продължение на 40 години спира византийското настъпление", коментира професорът.

Как професор Николов определи епохата на Цар Самуил в историята на българската държавност: 

"Това е наистина една българо-византийска епопея, която е траяла половин столетие. Такава друга война на Балканите няма и това не може да се забрави".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна