Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Снимка: Пламен Христов

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч.

Проф. д-р Владимир Аврамов, който е заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на катедра "Стенопис", започва работа по храма след спечелен от него проект в конкурс на Светия синод на Българската православна църква.

Снимка: БТАПроф. Аврамов каза, че е удовлетворен и духовно, и професионално от изографисването на катедралата в Ловеч, което продължи 11 години:

"Тук нещата бяха толкова импозантни и внушителни, че аз самия се стреснах, а сме рисували подобни храмове в Северна Русия, но те не са толкова обемни, толкова величествени.

Това е най-големият катедрален храм от 90 години, нов, който се освещава в България, и бяхме длъжни да отговорим на тези високи параметри. От архитектурна гледна точка той е абсолютно каноничен."

Снимка: Пламен ХристовМитрополит Гавриил награди проф. Аврамов с ордена на Ловчанската епархия и благодари на целия му екип за изографисването на катедралата:

"Радваме се, че Ловеч получи една духовна перла. И архитектурата на храма също е една духовна перла, и неговата зография - и сега хората да се радват, и тези, които ще дойдат след нас.

Всеки човек трябва да остави нещо след себе си, да го помнят с добро."

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна