Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди годишнината от клането на "Хамас" в Израел. Германия продължава да подкрепя Израел, заяви тя и определи клането на "Хамас" преди една година като повратна точка в европейската и германската история.

Тя заяви, че се срамува, че от този ден евреите в Германия се чувстват по-несигурни и че антисемитските нападения са се увеличили, както и че иранските ракетни нападения срещу държавата Израел се празнуват по германските улици.

"Ние се противопоставяме на това с цялата сила на закона", подчерта Бербок.

Обръщайки се към народа на Израел, тя заяви:

"Ние сме на ваша страна. Вашата сигурност е част от нашата държавна философия. Израел има право на самозащита срещу насилието на "Хамас", както и срещу ракетния терор на Иран и "Хизбула".

Десетки протести срещу Израел се проведоха вчера и са насрочени за днес и утре в германските градове. По улиците обаче излязоха и подкрепящи правото на Израел да се защити. Наложи се полиция да разделя и охранява различните групи, като при някои се стигна и до сблъсъци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна