Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония в памет на донорите на органи във ВМА

| Репортаж
Церемония в памет на донорите на органи във ВМА
Снимка: Министерство на здравеопазването

Шест листенца бяха добавени към "Дървото на живота" във Военномедицинска академия. Церемонията се прави всяка година в памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки. Със събитието се отбелязва и Европейския ден на донорството и трансплантациите. 

Рая на Петя звучи почти като заглавие на филм, но за Петя, която родила Рая сред трансплантация, филмът има щастлив край.

"Имах чернодробно заболяване. В един момент се стигна дотам, че поддържащото лечение не беше достатъчно и аз се влоших. През 2019 г. ми казаха, че ще ме включат в листата за трансплантации. Сега си казвам: "Да, успях! Сбъднах си най-истинската мечта".

Това не е печеливша, а имиджова дейност, каза началникът на ВМА, където до момента са извършени 104 трансплантации. В България само ВМА прави чернодробните трансплантации, припомни той в Европейския ден на донорството.

"Затова няма частни болници, които да трансплантират. Това е дейност, която е висш пилотаж и не се връзва концептуално с частните болници. Това е национално отговорна дейност". 

Зад усилията на лекарите стоят донорите, роднините, лекарите, транспортът. У нас официално 823 души чакат за трансплантация. 770 от тях - за бъбрек. 20 само са извършените трансплантации през тази година - 13 бъбречни, една сърдечна, 6 чернодробни. В ЕС страната ни е на последно място по трансплантирани на милион. Желаещи няма, констатират лекарите и специалистите. А директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева обещава, че догодина ще има две амбулаторни дейности - за преди и след извършване на трансплантация. Въпросът вече се обсъжда със Здравната каса.

"Първата ще  е за проследяване преди трансплантация на деца и възрастни, а следващата - за проследяване след трансплантация – отново за деца и възрастни. Трябва да има регулярен механизъм, през който пациентите да имат достъп до здравни грижи и лекарите да могат да си проследяват пациентите. В момента проследяването не  е регулирано по този начин.

Когато вкараме всичко в рамките на Националния рамков договор, ако заложим регулация, че пациентите трябва да бъдат наблюдавани веднъж на три месеца, тогава нито болницата, нито пациентът ще пропуснат преглед".

Листите на чакащите се обновяват, увери още Иванка Динева. Няма починали.

Когато вярваш, ти печелиш половината битка, казва Петя, която благодарение на дарения от Йоана бъбрек, родила Рая.

"Силният дух е много важен".

За нея не е проблем да говори за трудностите, през които е преминала.

"Искам да има чуваемост, хората да разберат, че в България има добри и стойностни лекари, които помагат на хора като мен". 

Името на Йоанна вече е на "Дървото на живота" във ВМА, заедно с имената на още петима. Един донор може да спаси 8 души. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна