Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски ще присъства на срещата "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия

Премиерът Главчев ще представя България

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски се очаква да присъства на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия днес. 

На форума в хърватския град Дубровник ще бъде потвърдена подкрепата на целия регион за борбата за свобода на Украйна и украинския народ, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович. Според хърватската агенция Хина, България се очаква да бъде представена от министър-председателя Димитър Главчев. В срещата ще участват също Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Предвижда се да бъде приета обща декларация, чийто текст все още се обсъжда. Тя може да включва осъждане на руската агресия, подкрепа за териториалната цялост и евроинтеграцията на Украйна, подкрепа за мирния план на президента Зеленски.

Хърватският премиер заяви, че през последните две години помощта на страната му за Украйна, предимно във военната област, възлиза на 300 милиона евро. Очаква се Пленкович и президентът Зеленски да подпишат двустранно споразумение за дългосрочно сътрудничество. В самата Хърватия обаче има политически спорове относно Украйна. Наскоро президентът Зоран Миланович отхвърли предложението на правителството за участие на хърватски офицери в мисия на НАТО в Германия за обучение на украински военни.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени