Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Купуването на гласове трябва да стане изключително скъпа и проблемна операция, за да не го виждаме"

Жоро Пенчев: Партиите да се ангажират с честността на вота!

Без тази брънка от веригата задачата няма решение, изтъкна представителят на Обединението за честни избори

| Интервю
Акция срещу купения вот в столичен квартал преди местните избори през есента на 2023 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Има доста голямо съвпадение между локациите на акциите и секциите, които през годините са излизали в нашите анализи.

Това каза пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори (ОЧИ) за активността на МВР срещу купувачите на гласове и припокриването с рисковите секции.

"Този тип акции може би биха имали някакъв ефект на сплашване. Това няма да е достатъчно без ангажимент в самия изборен ден."

Според Пенчев случаят "Джейхан Ибрямов" е по-скоро "политическа разправия и ползване на институциите, отколкото борба с купения вот".

Макар на парламентарни избори обемът на купения вот да не е в мащабите на този от местните избори, стимулите са налице, отбеляза той.

Запитан купуват ли всички и кой купува повече, в предаването "Преди всички" Жоро Пенчев коментира, че "анализите показват девиации във вота, конкретизирани около някои партии" и "никога не е имало съмнение" в това.

Снимка: БТА

Според него обаче въпросът не е в това "дали купуват една, две, пет или всички партии", а купуването на гласове да стане "изключително скъпа и проблемна операция, за да не го виждаме".

Ролята на купения вот изключително нараства при ниска избирателна активност и се получава омагьосан кръг, допълни Пенчев.

Виждаме надписите върху билбордовете, че купуването и продаването на гласове е престъпление, но продължаваме да не чуваме ангажимента на политическите партии, смята той.

По думите му, "няма как без тази брънка от веригата – политическите партии и тяхната отговорност, да решим тази задача".

Ангажиментът на гражданите с изборите е оздравителен за този процес, оздравителен за обществото, заяви Жоро Пенчев.

Той подчерта, че колкото повече от нас проверяват детайли, свързани с вота, толкова повече нараства бариерата да играеш нечестно на изборите.

Пенчев изрази мнение, че някои действия на ЦИК са "импулс към потулване на нещата, който разрушава доверието в изборния процес".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени