Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без крила", но с желание за полет

Новият филм на Ники Илиев, вдъхновен от историята на параолимпиеца Михаил Христов, се срещна за първи път с публиката си на "Златна роза" 2024

Сам си, независимо дали си заобиколен от хора. Не те приемат, не те чуват, в един момент спира и да те интересува. Не ти е важно другите да те разбират, а ти самият да си наясно със себе си. Обаче се губиш. Губиш крилата си, полетът ти застива. Вече ти самият не се приемаш. Превръщаш се в аутсайдер, и то по собствено желание.

В интимния свят на човека, затворил се за света, навлиза режисьорът Ники Илиев с новия си филм "Без крила". Той всъщност разказва житейската драма на параолимпиеца Михаил Христов и се оказва един от малкото подобни филми на спортна тематика не само у нас, а в киното като цяло.

Идеята за "Без крила" хрумва на Башар Рахал, продуцент на филма и един от актьорите в него, който се вдъхновява от мотивационна лекция на Христов.

"Изначално винаги съм си мислел, че филмите, които правя, трябва да имат нещо, което ги обединява, и да носят нещо на хората. Реално, още отпреди, въпреки че много от филмите ми са били комедийни, винаги основната тема е била по някакъв начин да вдъхновявам хората. Когато Башар ми се обади, се замислих малко, защото е по-различно от това, което сме правили досега, но всъщност темата е същата – да се даде вдъхновение на други хора, за да може животът им да стане една идея по-добър или да им се даде кураж и мотивация за нещо", разказва режисьорът Ники Илиев.

По повод образа на аутсайдера, в който често сами се поставяме, допълва:

"Не исках просто да разкажем за човек, който губи ръцете си и след това преживява трудности със силата на волята, а по-скоро за човек, който не може да приеме себе си и се чувства като аутсайдер в кожата си. И тъй като той не се приема, съответно и другите не могат да го приемат. Той просто излъчва тази енергия. И докато не се приеме, докато не се освободи от втората протеза, той няма как да живее спокоен и свободен живот. Замислих се, че това е тема, която би могла да бъде свързана с живота на почти всеки човек, всеки зрител, защото всеки от нас по някакъв начин някога се е чувствал като аутсайдер или не е могъл да приеме нещо в себе си. Всеки би могъл да направи своя аналогия, гледайки тази история."

Стремежът на Ники Илиев е бил да създаде мейнстрийм драма, която да вълнува. Признава обаче, че трудно се постига тази златна среда.

От друга страна, кинокритиката оцени филма му. Според нея той е надскочил себе си с "Без крила" и определено се наблюдава израстване в работата му. Прави впечатление и че е един от малкото режисьори у нас, които се вслушват в мнението на критиците.

Въздействие във филма на Ники Илиев несъмнено оказва и достоверното присъствие на екрана на Наум Шопов, който се превъплъщава в Михаил Христов, както и новото откритие – Иван Иванов, който влиза в ролята на малкия Мишо.

"Без крила" тръгва по кината в цялата страна на 6 декември 2024 година.

Повече за работата по филма и за силата на вярата – тази на човека в себе си, но и тази на другите в него – чуйте от Ники Илиев в звуковия файл.

Снимка – "Без крила"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени