Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психично здраве, саморегулация и работна среда – какво зависи от нас?

Снимка: Pixabay

В рубриката "Времето на редактора" разговоряхме за психичното здраве с психотерапевта Ирина Кирякова. Темата на Световния ден на психичното здраве тази година е фокусирана върху работното място – пространство, където често преминава съществена част от живота ни и където много от предизвикателствата, свързани с психичното здраве, стават особено явни.

Ирина Кирякова, която се грижи за психичното здраве на своите клиенти чрез общуване и личен контакт, споделя своите дългогодишни наблюдения върху проблемите, свързани с работата, удовлетвореността и взаимоотношенията с колеги и ръководители.

"Определението според СЗО за психично здраве включва пълно емоционално, физическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест", казва тя. Но според нея този критерий е твърде субективен. Когато говорим за психично здраве, основният фокус е върху способността ни за регулация – как се грижим за собствените си нужди и как общуваме със себе си.

Що се отнася до работната среда, щастието там е пряко свързано с това доколко хората се чувстват спонтанни и свободни да изразяват своето творчество. Основните проблеми, които тя наблюдава, са претоварването и невъзможността да обработим всички стимули, които ни залива модерният свят. "Живеем във време с много стимули", отбелязва Кирякова, и това натоварва психиката ни в значителна степен.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна