Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поглед - Екология и технологии" в няколко софийски галерии

| Интервю

"Поглед - Екология и технологии" е платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологичните проблеми чрез експерименти с нови материали и технологии. От утре до 25 октомври ще могат да се видят художествени творби с иновативни технологични средства, както и да се види как креативно се интерпретират екопроблемите, в които сме затънали. 

"В проекта участват автори от различни държави. Всеки автор представя някакво решения за проблемите с екологията. Понеже изкуството надскача обикновените решения, това са като проблясъци".

Това разказа пред БНР Росица Гецова - създател на Галерия "Аросита" и един от инициаторите за платформата. 

"Тази платформа я правим вече за трета година. Това е организация между галериите в карето около "Александър Невски", което се обособи по време на ковид, когато хората бяха затворени, и по този начин се обединиха за една обща кауза - изкуството. Идеята беше да се направи едновременно във всички галерии откриване на една и съща тема. Ние избрахме "Екология". Тази година се включва за първи път и Природо-научният музей".

Според Борис Чеширков от Галерия "Литъл Бърд" в момента това е най-важната тема за целия свят и тя не търпи отлагане: 

"За жалост, тя някой път оставя погледа само през урагани, топлинни вълни, но ние трябва да си дадем сметка, че само след броени години ние вече ще сме преминали абсолютната повратна точка, след което поредица от събития ще се случат, които ще преобразят природата, както ние я познаваме".

Цялото интервю на Ирина Недева с Росица Гецова и Борис Чеширков в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна