Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Цената на тока може да скочи с 16% за битовите потребители през януари"

Еленко Божков: 444 млн. лв. е дефицитът във Фонд за енергийна сигурност

"През януари КЕВР ще актуализира прогнозните цени на свободния пазар, за да намали разликата"

| Интервю
Снимка: Мария Филева, БНР

Парите във Фонда за сигурност на електроенергийната система намаляват. Към момента има дефицит от 444 млн. лв., съобщи енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР.

В предаването "12+3" той коментира, че няма готовност за преминаване на битовите потребители към либерализиран пазар на ток. Все още не е ясен механизмът, по който ще стане това. Либерализацията за битови потребители бе отложена с година и ще битовите потребители ще минат към свободния пазар на електроенергия от 1 юли 2025 г., а окончателно всички от 1 януари 2026 година. Около 6 месеца ще бъде гратисният период за договаряне на цени на тока.

"Разликата в цените за енергийно бедните е предвидено да се поеме от Фонда за сигурност на електроенергийните системи. Схемата да бъде същата, както се компенсира бизнеса с цена над 180 лв. за мегават/час от свободния пазар", обясни Еленко Божков.

Но отвори важна и голяма скоба:

"Парите във Фонд сигурност намаляват. Вече дефицитът е 444 млн. лв., защото се оказа, че прогнозната цена на КЕВР за свободен пазар  е по-ниска от цената в момента на борсата, а тя е доста висока, заради износа непрекъснато на ток за Украйна. Затова цените на тока са високи за България, Унгария и Гърция."

И за да се попълни дефицитът във Фонда, през януари КЕВР ще актуализира прогнозните цени на свободния пазар, "за да намали тази разлика и да започне събиране на пари за Фонда".

"Ако продължи дефицитът във Фонда и не могат да се изплащат компенсации на ВЕИ и топлоцентрали, е много вероятно тези пари да са от битовите потребители. Ако се наложи такава мярка през битовите потребители, цената на тока ще скочи с 16%. Ако мярката се наложи общо и на бизнеса, тогава увеличението ще е с 6%", предупреди Еленко Божков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна