Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Когато родителят не разбира потребностите и нуждите на едно дете, то може много лесно да се обърне към употребата, предупреди тя

| Интервю
Снимка: pixabay.com

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици".

Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества, подчерта пред БНР Светлана Йорданова - управител на Фондация "За един чист живот". 

По думите ѝ по-голямата част от причините, заради които децата започват да употребяват или да експериментират, е липсата на добра комуникация

"Това е фокусът на нашата работа и поредица от срещи, които започват днес в Плевен, а след това ще продължат в София, Русе и Бургас. Това ще е нашият акцент - начините, по които структурирано да можем да привлечем семейството в работа с деца, които вече имат рисково поведение". 

Трябва да се обърне вниманието на семейството - че нещо се случва, категорична бе Йорданова и добави, че това трябва да стане по един добронамерен начин, за да не се предизвика съпротива, а желание на родителите да станат част от процеса

По думите ѝ качествената терапия задължително върви заедно със семейната терапия при проблеми с употреба или вече развито заболяване. Децата не винаги споделят истината относно своето експериментиране или употребата, за да не притесняват семействата си или да не предизвикат гняв, посочи тя и напомни какво искат децата: 

"Децата искат да се чувстват обичани, да се чувстват нужни и разбрани".

По думите ѝ сегашната синтетична дрога, която се разпространява масово, пристрастява за първите няколко пъти. Децата описват симптоми, които са характерни за човек, който употребява години наред, подчерта Светлана Йорданова. 

Според нея освен трафикантите е тревожно, че децата масово се включват в продажбата и разпространението на наркотиците - те създават вътре мрежите. Не винаги това са деца с лошо поведение или лоши оценки в училище, изтъкна тя. И обясни:

"Много често биват зарибявани деца да станат част от разпространението, които са лидери и авторитети в един клас, деца с добри оценки и от добри семейства. Но получавайки такава свобода, която те получават разпространявайки дрогата и изкарвайки някакви пари, те се чувстват по-големи, по-възрастни. Когато родителите последни разбират за проблемите, с които живее тяхното дете, нещата стават брутални". 

Средно 12-13 години е възрастта за първата употреба на наркотици. По думите ѝ обаче фрапантните случаи започват от 10-годишна възраст. Тя разказа за симптомите, за които родителите трябва да внимават. 

"Фактът, че детето не желае да контактува, не споделя в семейството, няма добра комуникация с родителите, започва да прави всичко на инат, е възможно да се дължи на неговата промяна в характера, защото той израства и започва да става възрастен човек. Но проблемите в семейството могат да започнат оттук. При недобра комуникация и когато родителите не знаят как да реагират в подобни състояния, те могат без да искат да го подтикнат към тази употреба. Детето в стремежа си да покаже колко голяма нужда има от тях, може да бъде грубо, брутално, може да ги отблъсква. Това е начинът на едно дете да покаже, че има нужда от своите родители. Когато родителят не разбира потребностите и нуждите на едно дете, то може много лесно да се обърне към употребата, защото там ще намери това, което му липсва - чувство на обич, на щастие, защото ще получи този допамин, който му липсва от прегръдката на майката. Получавайки го веднъж, той започва много бързо да се пристрастява към това усещане. Мозъкът се пристрастява към това чувство". 

Контролът не решава проблема, а кара децата да стават още по-изобретателни, да действат манипулативно, да лъжат и да се крият, предупреди Светлана Йорданова. По думите ѝ ролята на родителите е да дадат баланса между добро и лошо. Функциите на родителите са да бъдат до децата си, когато имат нужда, категорична бе тя.   

Цялото интервю на Диана Дончева със Светлана Йорданова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени