Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - домакин на световния форум на международната авторско-правна CISAC

Снимка: Сайт на CISAC

България ще бъде домакин на световния форум на международната авторско-правна конфедерация СИЗАК /CISAC/ през май 2025-а година. Това съобщиха от българското дружество на композитори и автори "Музикаутор", ангажирано с организацията на международната среща. Очаква се у нас да пристигнат над 300 делегати от целия свят, сред които и президентът на СИЗАК и създател на легендарната шведска група АВВА Бьорн Улвеус.

CISAC обединява 227 организации от 116 държави, които заедно представляват правата на над 5 милиона творци от целия свят. Датата на световния форум – Общото събрание на конфедерацията, който за първи път ще се проведе в България, е 28-и май. На предстоящия форум участниците ще чертаят пътя на музикалната индустрия в глобален план.

От домакина на събитието – "Музикаутор" - информираха, че през тази седмица вече започнаха и срещите със сродни на дружеството организации от редица страни, които предшестват събитието.

Теми на обсъжданията са разширяването на лицензионното покритие на всички бизнеси, които използват музика, и подобряването на възнагражденията на авторите при публично изпълнение на произведения в туристически и търговски обекти и по време на концерти. Основен фокус за дружествата на композитори и автори остават проблемите в защитата на творческия труд, синхронизирането на правната рамка между държавите с авторско-правна регулация и качеството на упражнявания контрол от страна на държавните власти.

В седмицата на общото събрание на CISAC се предвиждат редица срещи и дискусии с представители на държавата, а България ще бъде във фокуса на посещението на лидерите на световната организация.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени