Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления и трябва да бъдат разследвани"

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

"Нелепо би било да има фиктивни номинации за обвинител №1"

| Интервю
Владимир Николов
Снимка: Латинка Светозарова

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура.

Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо:

"Ще ми се дебатът да бъде професионален, а не на полето на някакви клюки, интриги и внушения, каквито сме наблюдавали в годините назад".

По думите му не е проблем това, че има една номинация за обвинител номер едно, защото е законно:

"Трябва да гледаме това, което е законно. При различни избори е имало отново само една кандидатура, но, когато това е касаело съда, никой не е поставял толкова остро този проблем. Би била нелепа ситуацията да има фиктивни кандидатури, едва ли някой би имал интерес от подобно нещо. Фактът, че имаме една кандидатура, не е проблем. Въпросът е, че трябва да бъде избран достоен кандидат, който да оглави прокуратурата".

Владимир Николов изказа мнение, че казусите с "Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления:

"Ние категорично смятаме, че те нямат място в съдебната система, а трябва да бъдат проведени разследвания и трябва да бъде изчистено името на институциите. Всички хора, които са замесени и имат някакви зависимости, не следва въобще да работят в съдебната система и в прокуратурата. Но нека това стане по съответния ред - когато имаме факти, да ги коментираме, а не да коментираме внушения".  

Корупцията е в политиката, в изпълнителната власт, изтъкна Николов и коментира:

"Тези кръгове се опитват по всякакъв начин да влияят и да не допускат правоохранителните органи да си свършат работата. Няма невинни в тази ситуация, но всеки трябва да поеме своята отговорност".

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България отказа да коментира случая с Джейхан Ибрямов и подчерта, че преценката за задържането му е на съда:

"Две инстанции на съда потвърдиха задържането му под стража. ... Казусът не трябва да има никаква политическа окраска, а да сме на полето на закона и на Конституцията". 

Интервюто на Явор Стаматов с Владимир Николов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени