Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин за трудното срещане помежду ни

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си?

Яна Божанин и Симона Евстатиева
Снимка: Иван Русланов

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си? Когато най-близкият ти човек изчезне? Такива въпроси си задава младата режисьорка Симона Евстатиева в своя късометражен филм "Двама"

Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин са наши гости в рубриката "Кинорадио"

В актьорския състав на продукцията, която е и дипломен проект за втората магистратура на Симона виждаме имена като Павел Поппандов, Елеонора Иванова и Меглена Караламбова. Симона и Яна казват, че работата с тях е била много зареждаща. Проф. Светослав Овчаров е ментор на дипломната работа. 

"Вдъхновението за този филм дойде от много посоки, главната основа е от късият разказ на Йорданка Белева - "Да". Това е базата на филма, която аз промених със свои лични страхове и емоции. Като това как се справяш, ако загубиш много близък човек, това звучи много тъжно и тъмно, но ние сме се опитали да дадем и малко светлина, сподели за БНР Симона Евстатиева. 

"Самотата е модерната болест на нашето време. Аз често се питам как живеят възрастните хора в днешно време...Но самотата не е само при тях, тя е и сред младите хора, част от които си общуват по-успешно с изкуствения интелект. 

Следващата ми тема е именно самотните хора и самотата, които явно ме вълнуват като сюжет по естествен начин, допълни още Евстатиева. Заглавието на филма след дълго търсене идва по идея на нейния баща, за което тя му е много благодарна. 

Актрисата Яна Божанин пък е симпатична книжарка от филма "Двама":

"Хората днес много трудно се срещат, трудно намират своите половинки, стоят на дивана уж заедно, но дали са всъщност заедно, незнам дали причината не е в синдрома - "Да не пропуснеш нещо".  Защото имаш безкрайно възможности и опции и се страхуваш, че нещо може да се прецакаш, да не намериш точно най-доброто за теб...

Моята героиня е също самотна, но тя е и един търсещ човек, опитваща се да помогне на възрастен човек, намирайки по този начин и себе си, допълни Яна Божанина.

"Спасението е в изкуството, това е за мен сцената, моите колеги, публиката, допълни Яна.

Симона завършва в Нидерландия е и част от маркетинговия отдел на Утрехтския университет разработва и съдържание за фейсбук страниците им.

"Филмът е вдъхновен и от една от любимите ми книги - "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл. Той казва, че в любовта е спасението и това ме вдъхнови и мен. Това е и за мен спасението. 

Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин представиха филма "Двама", който ще можем да видим и на кинофестивала Синелибри и международния студентския филмов фестивал "Ранно пиле" като част от късометражното кино там.

Премиерата на лената е в "Топлоцентрала" на 3 ноември от 19 часа. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна