Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Американски триптих": Литературен поглед към емигрантската съдба

От Чикаго до Япония: Глобалното семейство на Лигата на българските писатели

| обновено на 15.10.24 в 12:20
Снимка: sbp.bg

В "Разговорът" ни гостува Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Тя е автор, който от години не живее в България, но въпреки това поддържа силна духовна връзка с родината си. Последната ѝ книга, "Американски триптих", е посветена на темата за емиграцията и разглежда живота на няколко поколения български емигранти.

Людмила Калоянова споделя, че романът ѝ вече е бил успешно представен на няколко събития в България, включително на фестивала "Аполония" и "Алея на книгата" в София. Предстоят две важни премиери на книгата – на 16 октомври в Бургас и на 19 октомври в Пловдив. В тези представяния ще се включи и музикално оформление, като целта е събитието да предложи не само литературно, но и емоционално преживяване. Книгата вече може да се намери в големите книжарници и да бъде поръчана онлайн.

Калоянова подчертава, че "Американски триптих" запълва едно липсващо пространство в съвременната българска литература, като поставя фокуса върху живота и съдбата на емигрантите. Тя акцентира на емоционалните рани, които емигрантството оставя, и твърди, че макар романът да разглежда емигрантската тематика, основното му послание е много по-широко – за болката и раните, които носим вътре в себе си.

Калоянова също така говори за значението на емигрантската литература в българския културен живот. Лигата на българските писатели в САЩ и по света, основана през 2010 г. под името Съюз на българските писатели в чужбина, е първото официално регистрирано сдружение на български творци зад граница. Членовете на Лигата са писатели от различни краища на света – САЩ, Англия, Германия, Канада, Австралия и дори Япония.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна