Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово

| Интервю

В района на подлеза до автогарата в Габрово започна вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на габровката Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет.

"Това е второто издание на неповторимия и единствен по рода си микрофестивал, който правим в Габрово", каза пред БНР и предаването "Хоризонт до обед" Росина Пенчева. Тя разказа, че идеята за него е възникнала спонтанно.

"Представяме алтернативна култура на необичайни за култура и изкуство места", обясни тя. По думите ѝ е характерно в подлезите да има изкуство.

Росина Пенчева подчерта, че преди да са започнали с инициативата, подлезът е бил празен. Тя го оприличи на "галерия, която чака изкуството".

Форматът микрофест цели да съживи алтернативната култура в Габрово, отбеляза още тя. Според нея алтернативната култура не е достатъчно добре представена в града. 

"Това е малък, бутиков фестивал. Успяваме да привлечем както ценители, които вече познават артистите, така и хора, които са склонни да откриват нови неща, нови преживявания, ново изкуство".

Авторката на арт инсталацията, в която са влезли 7000-8000 кенчета, Невена Екимова обясни откъде идва името на микрофестивала. Тя разказа, че е срещнала думата като малка в книга, която е чела:

"Този инфундибулум запраща човека в едно ново време и пространство, където всички видове истина могат да съществуват паралелно и да живеят в хармония. В същото време човек изгубва своята материална форма и се превръща в една дълга пружина в космоса и се материализира само от време на време, ако някоя планета пресече неговата орбита".

Програмата е с вход свободен.

Цялото интервю на Ирина Недева с Росина Пенчева и Невена Екимова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна