Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев иска задълбочен анализ след проверката на разбилия се преди месец изтребител

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Задълбочен анализ от проверката в Министерството на отбраната и обяснение от Комисията по отбрана в парламента поиска президентът Румен Радев, след като във вторник Министерството на отбраната оповести анализа от данните на черната кутия на разбилия се преди месец изтребител. 

При инцидента загинаха двамата пилоти.

"Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии, са най-малкото неетични и неморални. Очаквам комисията от Министерството на отбраната да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на пилотите във формированията на военно-въздушните сили, но и да направи анализ на съответствията. Да се установи тази отговорност по цялата командна верига нагоре, включително съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, където ясно са разписани отговорностите по непосредственото ръководство, планирането, изграждането и осигуряването на необходимите способности", каза президентът.

Пред паметника на българския летец в София президентът прие почетен караул, с което започва ритуалът по поднасянето на венци в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти. Поводът е Денят на авиацията и българските военновъздушни сили, който се отбелязва на 16 октомври. В ритуала участваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. 

Президентът Радев заминава днес на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството на страната Денис Бечирович. Сред водещите теми са двустранните отношения, европейската перспектива на Босна и Херцеговина, сътрудничеството в Югоизточна Европа, укрепването на сигурността и стабилността в региона. Радев ще посети и военната база "Бутмир" и ще се срещне с българските военнослужещи, които участват в операцията "Алтея" на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна