Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР обяви, че над 1 млн. души са се присъединили към армията тази седмица

Ким Чен-ун на инспекция в оръжеен завод.
Снимка: АФП

Северна Корея обяви днес, че над 1 млн. млади хора са станали част или са се върнали в редиците на армията тази седмица, след като Пхенян обвини военните на Сеулв изпращане на дронове във въздушното му пространство, предаде АФП.

Пхенян във вторник взриви символичните пътища и жп линии, свръзващи двете Кореи без предупреждение, след като предупреди, че още полети на дронове ще бъдат сметнати за обявяване на война и нареди на военните по границите да са в готовност за откриване на огън.

Южнокорейските военни първоначално отрекоха за дроновете, но Пхенян твърди, че има "категорични доказателства" за официална намеса в кампанията, която включвала листовки с пропаганда срещу режима, спуснати над столицата на КНДР.

Държавната информационна агенция на Севера съобщи, че над 1,4 млн. млади хора и студенти от цялата страна доброволно са се включили или върнали в редиците на Корейската народна армия на 14 и 15 октомври. Северна Корея има продължителна задължителна военна служба за всички мъже, посочва АФП.

И докато остава неясно кой стои зад полетите на дронове, южнокорейски активисти отдавна изпращат през границата балони с листовки срещу режима в Пхенян. Северът отговаря на това, изпращайки балони с боклук и фекалии. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна