Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел настоя, че военните от мироопазващата мисия на ООН в Ливан не са тяхна мишена след нов инцидент със сините каски. В същото време армията на Тел Авив нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия, а Съединените щати атакуваха обекти на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен.

Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули. "Две камери бяха унищожени и кулата е повредена. Отново ставаме свидетели на директен и очевидно умишлен обстрел на наша позиция", се казва в изявление на ЮНИФИЛ. Мироопазващите сили на ООН в Ливан бяха подлагани на обстрел няколко пъти през последните дни и най-малко четирима техни служители бяха ранени. Израелската армия увери, че миротворците на ООН „не са тяхна мишена“. Израелските сили „провеждат операции срещу терористичната организация Хизбула в Южен Ливан“, заяви израелската армия.

Шиитското движение заяви, че е унищожило още един израелски танк близо до границата с ракета с прецизно насочване.  При подобно нападение вчера групировката обяви, че е взривила израелски танк в погранично селище.

Израелски удар по сирийския средиземноморски пристанищен град Латакия, е довел до пожари, съобщиха местните власти. Израел нанася удари срещу свързани с Иран цели в Сирия в продължение на години, но увеличи интензивността им след нападението на Хамас от миналата година.

В същото време американската армия е нанесла удари по съоръжения за съхранение на оръжия на хутите в Йемен, съобщи министърът на отбраната Лойд Остин. Поразени са поне пет подземни депа на подкрепяните от Иран хути, които бунтовниците използват да обстрелват търговски и военни кораби в района, подчерта Остин.

От Пентагона съобщиха също, че Остин е разговарял с израелския си колега Йоав Галант за операциите на Израел в Ливан и хуманитарната ситуация в Ивицата Газа. Разговорът се провежда след писмото от Вашингтон до Израел, в което се настоява за подобряване на хуманитарната ситуация в палестинския анклав в рамките на 30 дни. В противен случай Тел Авив ще загуби част от американската военна помощ.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна