Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Изнесените центрове за мигранти в трети страни не са лоша идея

Димитър Главчев в Европейския съвет, 17 октомври 2024 г.
Снимка: Европейски съвет
Чуй новината! Чуй новината:

"Изнесените центрове за мигранти в трети страни не са лоша идея и ние ще ги подкрепим" - това каза премиерът Димитър Главчев преди началото на заседанието на европейските лидери в Брюксел . Миграцията е една от основните теми в дневния ред.

Повечето лидери подчертаха, че Общността се нуждае от по-строга политика за връщане на нелегалните мигранти, но признаха, че договарянето на новите действия ще отнеме време. През май лидерите постигнаха съгласие по пакта за миграцията, но се очаква той да започне да се прилага изцяло в средата на 2026-та година.

Според нидерландския премиер Дик Схоф този процес ще бъде на принципа на пробата и грешката, но е важно да се види какво може да се направи.

Полша и балтийските страни заявиха, че ще призоват за обща позиция на ЕС срещу инструментализирането на мигрантите от страна на Русия и Беларус.

"На народите на Европа им дойде до гуша от нелегалната миграция, провалените икономически политики и бюрократите в Брюксел", написа в Х унгарският премиер Виктор Орбан. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна