Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради шарка умъртвяват овце и кози в хасковското село Узунджово

Снимка: Областна администрация

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в хасковското село Узунджово. Заради заболяването ще бъдат ликвидирани с 307 овце и 217 кози в засегнатата ферма.

Областната епизиотична комисия в Хасково предлага да се забрани пашата на овце и кози в областите Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището. И 10 километрова наблюдавана зона, каза д-р Георги Илиев, директор на Агенцията по безопасност на храните в Хасково.

Той обясни, че заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети.

Към всички общини на територията на областта, ще бъде изпратена заповед на Областния управител за свикване на Общинските епизоотични комисии с цел информиране на животновъдите и населението за предприемане на превантивни мерки, касаещи предотвратяване на разпространението на болестта.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни с изключение на тези, който са за незабавно клане.

Същите ще бъдат преглеждани от официален ветеринарен лекар. Преминаващите транзитно през страната също ще бъдат подлагани на строг ветеринарен контрол.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна