Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС даде ход на процедура за избор и на нов председател на ВАС, гласуването ще е през март

Адвокатски колегии на протест, несъгласни ВСС да избира нов главен прокурор

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и министърът на правосъдието Мария Павлова на заседанието на 17 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и за председател на Върховния административен съд, мнозинството във  Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен обвинител номер едно, а даде и начало на процедура за председател на ВАС.
На този фон 25 адвокатски колегии обявиха, че следващия петък ще се протестират пред съдебните палати в страната в знак на несъгласие Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира следващия главен прокурор. 
На недоволството съдебните кадровици отговориха с декларация.

Откриването на процедурата за избор на наследник на Георги Чолаков беше предварително заложено в дневния ред на ВСС, но предшестващите критики за рестарта на избора на нов обвинител номер едно и единствената номинация на настоящия временно изпълняващ функциите Борислав Сарафов, извади преди точката за председател на ВАС декларация в защита правото на Съвета да избира въпреки изтеклия мандат на членовете му.

В течение на декларацията не бяха Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Трите преди месец бяха против избор на нов главен прокурор, а днес и против старта на процедурата за председател на ВАС и  против приемането на декларацията, в която, според мнозинството, "призивите да не се избират двама от "тримата големи" в съдебната власт са искания да се наруши Конституцията. 

"Неуспехът от неслучващата се десетилетия съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се "прекрои" системата по вижданията на една или друга обществена група, без да се търсят истинските причини за проблемите в работата на съдебните органи", пише в документа, огласен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев:

И още: "Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност на състава на Съвета, за зависимост от политическа конюнктура и др., явно са част от политическата реторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представляват груба и безпрецедентна намеса в независимостта на съдебната система".

"За" избор на нов главен прокурор и председател на ВАС се обяви и служебният правосъден министър Мария Павлова, като направи препратки към задължението на депутатите към попълване на парламентарната квота на ВСС:

"Всеки има право да се даде становището в една процедура - аз пък считам, че не е редно всички органи да продължават да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. И след като Конституцията е разписала по този начин процедурата, смятам, че тя трябва да бъде извървяна.

Дали е по-добре да бъде изпълняващият функциите и мандатът му един ден да стане 10 години, ако го избере следващия Висш съдебен съвет, който не се знае кога ще бъде избран", попита Павлова, която до преди няколко месеца беше заместничка на Борислав Сарафов.

Според приетата хронограма за избор на председател на ВАС номинации ще могат да се правят следващите четири четвъртъка. Въпреки предложението на настоящия шеф на съда Георги Чолаков гласуването да се проведе през юни мнозинството записа като дата за гласуване - 20 март.
До следващия четвъртък концепцията си за развитието на Прокуратурата през следващите седем години трябва да представи Борислав Сарафов, заради номинацията на когото за обвинител номер едно и избора му от този състав на ВСС е адвокатският протест в петък.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна