Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Близкия изток и странното поведение на Тръмп малко преди вота за президент на САЩ

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Хамас Яхия Синуар бе убит от израелски войници в Газа в сряда. От Държавния департамент на Съединените щати посочиха, че със смъртта на Синуар се е премахнала основната пречка за спиране на огъня в Газа. Подобни коментари бяха определени като опростени.


От Държавния департамент говорителят Матю Милър каза, лидерът на Хамас е отказвал всякакви преговори през изминалите няколко седмици и със смъртта му се е премахнала основната пречка пред мира. Милър още каза, че смъртта на лидера на Хамас е златна възможност за нов път за Газа и Близкия Изток. Случилото се дава възможност на Америка да увеличи усилията си за освобождаване на заложниците и по думите на Милър “да сложи край на тази война, да облекчи страданията на палестинците и да позволи на хората в Газа да започнат да изграждат наново живота си”. За Щатите със смъртта на лидера на Хамас също се образува вакуум, който може да промени обстановката и тя да стане по-благодатна и за преговори за освобождаване от други страни на други заложници.

Местни медии цитират дипломати, според които като се говори за пречки пред споразумение трябва да се говори и за ролята на Израел. Участващи в преговорите са цитирани да казват, че разговорите са спрели в изминалите няколко седмици, но Хамас е била в подкрепа на споразумението предложено от президента Джо Байдън до момента, в който израелският премиер е прибавил свои искания.

Случващото се Близкият Изток има потенциал да окаже влияние и на президентската кампания. Какъв е отзвука сред избирателите и прави ли кризата в Близкия изток по-труден пътя към победа за Харис?

В отговор на критиките, че не правят достатъчно от администрацията обясняват, че успяват да възпрат по-мащабни действия на Израел. За Вашингтон също показателно е, че Америка е успяла да помогне за доставяне на хуманитарна помощ, но пък има и коментари, че Щатите са се доверили прекалено бързо на Израел в началото след атаката на Хамас, преди да са били наясно напълно каква е била стратегията за изход.

Администрацията на Байдън са в доста неблагоприятна ситуация. Ескалацията в Близкия изток доведе до искане за незабавно спиране на огъня в Ливан и няколко дни по-късно тази позиция се промени в публична подкрепа на офанзивата на Израел.

Сложно е, защото малко преди изборите не искаш да се конфронтираш в публичното пространство с Бенямин Нетаняху. Това може да доведе до негативна реакция от гласоподаватели в Щатите, които подкрепят Израел. Но има и американци с арабски корени, които са изключително важна демографска част от ключови щати като например Мичигън. За спечелване на изборите на Харис ще е по-трудно без подкрепата на арабската и мюсюлманската общност - общности, които виждат нон стоп образи с убити невинни.

Камала Харис

Един от ключовите моменти в президентската кампания тази седмица бе интервюто на вицепрезидента Камала Харис за Фокс.

Стратегията на лагера на Харис при интервютата й първо - те са в отговор на нападки от републиканците, че тя избягва въпроси на журналисти и второ - те са внимателно обмислени от гледна точка на привличане на нови гласоподаватели. И каква по-добра платформа за това от клонящата към консерваторите Фокс?

По време на интервюто тя ревностно отговори на основни критики на републиканци. Тя каза може би по възможно най-категоричен начин, че нейния мандат на президент не би бил продължение на Джо Байдън като каза, че тя е представител на ново поколение от лидери.

Особено нажежено стана, когато водещият я попита дали би се извинила на семействата на жени убити от недокументирани имигранти след като администрацията на Байдън отслаби хардлайнерските политики на Тръмп за имиграцията. Харис описа убийствата като “трагични случаи” и също върна фокуса към Тръмп като посочи, че той е виновен за неприемането на двупартиен закон за имиграцията. Тя обвини Тръмп, че е  повлиял на някои републикански законодатели да гласуват против закона, който е предвиждал финансиране на изпращане на допълнително служители по границата и който е давал на президента правомощия  да затваря границата като се мине определен брой пресичания.

В същото време Харис избегна конкретно да отговори на въпрос за нейна изразена по-рано позиция в подкрепа на използване на пари на данъкоплатци за операции за смяна на пола в затворите. Тази й позиция се използва срещу нея от лагера на Тръмп. В интервюто тя каза, че ще следва закона и добави, че при администрацията на Тръмп подобни операции е можело да се правят.

Общо взето обаче с това си явяване по Фокс Харис би могла да спечели някои републиканци. И не случайно в тази кампания виждаме необичайни при други обстоятелства неща - демократ с подкрепа от републиканци. Харис посочва неведнъж и дори по време на интервюто й по Фокс многото републиканци, работили за Тръмп, които смятат, че той е опасен. Фокусът на кампанията й са тези републиканци или клонящи към републиканската партия независими, които са обезпокоени от впускането на Тръмп в конспирации за вота от 2020 г., заплахите му за използване на силата на властта за справяне с опоненти, както и от странното му поведение на някои събития.

В началото на седмицата Тръмп на предизборно събитие реши да влезе в ролята на диджей вместо да отговаря на въпроси

Това се случи по време на таунхол в Пенсилвания с модератор губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм в понеделник вечер. Тръмп направи остър завой след като на двама от присъстващите се наложи да ползват медицинска помощ. Тръмп попита дали “някой друг иска да припада” и каза, че спира с въпросите и вместо това влезе в ролята на диджей. И така в продължение на над 30 минути. И така до края на събитието. Песен след песен, на чийто фон Тръмп танцуваше, поклащаше се с кратки включвания. Песни като Аве Мария, Time To Say Goodbye на Андреа Бочели и, Nothing Compares 2 U на Шиниъд О’Конър и YMCA. Странен подход по-малко от месец преди вота и то в щат, който може да се окаже ключов за развръзката от вота за Белия Дом. За кратко Тръмп се върна към дискусия на изборите и модераторът му даде възможност да отговори на още два въпроса от публиката, но Тръмп сметна, че е по-добре да се послуша още музика и хората да релаксират.

Доналд Тръмп

Би ли оказал този епизод влияние на подкрепата за Тръмп?

Случилото се използва от лагера на Харис, за да се докаже аргумента им, че Тръмп не е наред и психиката, и поведението му е опасно и несъвместимо с длъжността президент на САЩ. Епизодът с диджей сета и танците на Тръмп доведе до нови призиви от демократите за правене на здравния профил на Тръмп публично достояние.

Какво сочат последните проучвания?

В национален план Харис е с малка преднина като тя е в такава позиция откакто влезе в кампанията за президент през юли. Скокът в подкрепата за нея от лятото се е стабилизирал. Към вчера по данни на 538/ABC News на усреднени национални допитвания Харис е с 48.5 процента подкрепа или тя води с 2.4 пункта.

Нито един от двамата обаче не води значително в седемте ключови щати.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна