Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя, 20 октомври

В поетичен спектакъл в Дома на киното жените се показват силни и свободни

Снимка: Emprove

Жените със своята красота и нежност са вдъхновителки за много лирични произведения. Но не само. Тази неделя от 16 ч. в столичния „Дом на киното”, в рамките на фестивала „Синелибри“ ще се състои поетичен спектакъл, посветен на женската сила.

Озаглавен е „Виж ме: силна и свободна“, а инициатори са активист(к)и от фондация „Emprove“ и „Жените survivors“.

Мария Илиева и Ива Петрова са от 12-те жени, които тази година в общността на Жените Survivors преминават курс по поетично писане в серия от творчески срещи със Стефан Иванов, а впоследствие и под личното ръководство на поетесите Албена Тодорова, Биляна Димова, Ева Гочева, Камелия Панайотова, Надежда Радулова, Ренета Бакалова и Силвия Чолева.

Основни теми на изследване и вдъхновение стават личните преживявания, женската сила, любовта към себе си и пробуждането.

Мария Бояджиева разговаря с Мария Илиева и Ива Петрова, с оперативния директор на „Emprove“ Нора Христова, както и с драматурга и поет Стефан Иванов.

"Беше лечебно за нас и се надяваме да достигне и до други хора, за да чуят посланията. В курса подреждахме думички, но сякаш подреждахме емоции. Засегнатите теми са пробуждането, трансформацията, личната сила", казаха Мария и Ива.

"Исках да представим не мъжката или женската, а човешката гледна точка към темите, да отключим неизказвани неща. Писането, поезията изведоха на преден план неща, замитани под килима и на паметта, и на съзнанието на обществото. Авторите не показват раните си, а паметта, който ги е направила по-силни и красиви по някакъв начин", посочи Стефан Иванов.

  • Мисията на фондация Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие.

В събитието на 20 октомври ще участват актрисата Елена Телбис, певицата YVA и някои от най-забележителните ни съвременни поетеси.

Входът е свободен.

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна