Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Автокрациите искат връщане към времената на геополитически сфери на интереси"

Евгений Кънев: Няма как ЕС да бъде конкурентен на САЩ и Китай без силни институции

"За съжаление европейците са далече от идеята за федерация"

| Интервю
Евгений Кънев
Снимка: Личен архив

Трима американски професори - Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън - бяха отличени с Нобеловата награда за икономика заради изследванията си върху връзката между политическите режими и благосъстоянието на народите. Изводите им са, че в авторитарните държави и в тези с високо ниво на корупция хората живеят бедно и нямат шанс за развитие.

Аджемоглу, Джонсън и Робинсън въвеждат термина "екстрактни институции" - такива, които работят за облагодетелстване на режима и отнемат ресурс от обществото. В либералните демокрации се развиват друг вид институции - "инклузивните" - които позволяват на всеки да участва в демократичните процеси.

Аджемоглу и Робинсън са автори на книгата "Защо се провалят нациите", но изследванията им заедно с Джонсън се простират отвъд изводите в нея.

С присъдената миналата седмица Награда за мир Нобеловият комитет отправи ясно послание към политиците да не се заиграват с най-страшното оръжие - ядреното. Но дали с наградата за икономика посланието е и срещу друг страшен бич на нашето време - авторитаризма? 

"Посланието тук е, че в световния конфликт между автокрация и демокрация хората биха се чувствали по-добре в рамките на демокрацията.

Темата за ядреното оръжие е изключително важна и лесно може да бъде преплетена в този дискурс. Зеленски казва: "Ние или трябва да влезем в НАТО, т.е. демократичния свят, или трябва да вървим към ядрено оръжие". 

Една нация може да се развива в независимост от автокрациите, само ако има възможност да се защитава", обясни Евгений Кънев пред БНР. 

Автокрациите винаги са били под голям стрес от примери, които са край тях на успешни демокрации. Често е трябвало чрез много силен репресивен апарат да потискат естественото желание на хората да бъдат свободни и да творят. 

Много ясно се вижда как автокрациите, които имат проблем с примера за друг начин на подредба на държавата, влизат в съюз помежду си. Искат връщане към времената на геополитически сфери на интереси, където правото на силата е определящо, т.е. връщане към имперския период на развитие на света". 

Не е достатъчно просто да има свобода и да няма репресии, трябва да има достатъчна степен на централизация на функциите, за да може държавата да работи по правилата, обясни още Кънев в предаването "Събота 150". 

"Няма как ЕС да бъде конкурентен на САЩ и Китай - огромни държави с централна власт, която успява да провежда политики на отбрана, на сигурност, на иновации. Но за съжаление, европейците са далече от идеята за федерация". 

Кънев обясни и механизмите за употребата на пропаганда.

"Мусолини и Хитлер използват радиото - в домовете влиза пропаганда, която  е лъжа. Смятало се е, че това е краят на демокрацията. След това идва телевизията. А сега сме в третия етап – със социалните мрежи, където кандидат диктатори като Тръмп използват интересно социалните медии – със същите думи, каквито е казвал на времето Хитлер. Демократичният свят още не е намерил начин как да се справи без да наруши свещения си принцип на свобода на словото. 

Диктаторите използват тази слабост. В момента има същият казус с Украйна – ако решително не й се помогне, за да спре агресора, тя може да рухне и последствията за света да са много големи". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна