Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Като цяло обществото в Молдова има нагласа за курс към ЕС"

Валерий Тодоров: Опозицията може да се обедини и Мая Санду да загуби балотажа

"Напрежение има и в Грузия и там рисковете от ексаклация са по-големи"

| Интервю
Валерий Тодоров
Снимка: Ани Петрова

Опасенията са, че на балотажа на 3 ноември срещу досегашния президент Мая Санду могат да се обединят опозиционните сили и тя да не спечели втория тур на президентските избори в Молдова, коментира в интервю пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Русия.

"За референдума се очакваха оптимистични резултати - около 65%, важното е, че още в ранните часове беше премината бариерата от 33,3%, тъй като допитването може да бъде признато за легитимно, ако гласуват не по-малко от 1/3 от гражданите", каза Тодоров в предаването "Нещо повече".

И обясни, че Санду е за европейска ориентация на Молдова, която от 2022 г. е кандидат член на ЕС. Другият кандидат за президент Александър Стояногло, бивш прокурор и освободен от Санду, не е изразил позиция против ЕС, но е за балансирани отношения между ЕС и Русия.

"Като цяло в обществото в Молдова има нагласа за курс към ЕС. Друг въпрос е влиянието на Русия, която се опитва да саботира процеса. Но младите хора и повечето от политическия елит са за ЕС. От 15 партии 13 са за промяна в Конституцията на страната и това означава, че подкрепят промяна, която ориентира Молдова към ЕС", допълни Тодоров.

Той коментира и Приднестровието, където се усеща силното руско влияние, купуването на гласове и обвиненията към и на Кремъл, както и съмнения за честността на изборите.

Валерий Тодоров обясни, че напрежение има в Молдова, но по-силно то се усеща в Грузия, където също предстоят избори, следващата седмица, които ще определят европейската ориентация на страната.

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕСАлександър Боримечков: Интеграцията в ЕС е пътят, по който ще се развива Молдова

"Влиянието на Русия в Грузия се засили през последните години и доста твърдата политика, която управляващите упражняват и то със силна подкрепа на медиите, създават безпокойство. ЕС предупреди Грузия, че замразява стимулирането на реформите в Грузия. Причината бе Закон за чуждестранните агенти и още два, които се преценяват от Европа, като връщане на назад и руски практики. Едно от условията на ЕС е реформи в законодателството. Тревожна е поляризацията и натиска на властта, и се поставя въпросът, че може да се стигне до гражданска война", коментира журналистът.

Според него реалните рискови от напрежение са по-големи в Грузия," защото в Молдова някак си нещата се решават по-спокойно и там се търсят повече политическите подход и политическото решение".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна