Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отражение на европейски художествени направления в българското изкуство от Освобождението до средата на ХХ век

6
Любен Домозетски и Аделина Филева
Снимка: БТА

"Европа в България" е изложба, която проследява oтражението на европейски художествени направления в българското изкуство от Освобождението до средата на ХХ век.

Кураторът на експозицията Любен Домозетски коментира, че диалогът между България и Европа в разглеждания период е изключително динамичен, многостранен, непрекъснат. Разкрива се сложна и силно преплетена мрежа от връзки между личности, събития, художествени центрове, тенденции, произведения, явления. 

Безспорен факт е стремежът за приобщаване на българските художници към европейското изкуство, с ясното съзнание и самочувствие, че България е част от Европа, че европейският път е пътят на младото българско изкуство.

Сирак Скитник – Композиция II

Първата тенденция е преминаването от късновъзрожденското изкуство към академизъм. Произведенията демонстрират, че българските автори изключително бързо се справят с усвояването на тази посока. 

Необходима е промяна. Така проникват нови направления – импресионизъм, експресионизъм, които са свързани със стремежа за предаване на състояние. 

Иван Милев – БезсъницаУспоредно се развива и друга тенденция, силно повлияна от сецесиона и символизма, а това е свързано и с актуалния през 20-те години на ХХ век въпрос за родното в нашето изкуство. През следващите десетилетия отново се завръща вниманието към видимата действителност, към темите, свързани с модернизиращия се град.

Експозицията включва творби на едни от най-значимите автори в българското изкуство: Никола Петров, Никола Танев, Гошка Дацов, Борис Георгиев, Иван Милев, Николай Райнов, Иван Лазаров, Кирил Цонев, Иван Ненов, Сирак Скитник и др.  

Изложбата може да се разгледа до 16 февруари 2025 г. в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов разговаря с куратора на експозицията Любен Домозетски в "Артефир". 

Снимки – СГХГ

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна