Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Средногорието разказаха за 5 професии в свои документални филми

Представени са автомонтьор, обогатител, електромонтьор и жена заварчик

4
Снимки: Мария Бояджиева

Приключи второто издание на проекта „Да направим филм“ за ученици от средните училища в Средногорието и Етрополе. За втора поредна година от миннодобивното предприятие, край село Мирково, подкрепиха децата, проявяващи интерес към филмовото творчество.

 Учениците трябваше да направят късометражни филми за различни професии от минната индустрия. Проектът се осъществи в партньорство със Сдружение „Арлекин“ – организатор на фестивал за младежко и детско медийно изкуство в страната и в чужбина.

"Учениците минаха на курс по обучение по журналистика, драматургия, монтаж, операторско майсторство и музика. Тук се включиха големи имена в областта на киното. Много сме благодарни на Дарияна Куманова, която е носител на Златния лъв и е едно от най-големите имена в италианската музика", разказва д-р Росица Младенова - директор на фестивала "Арлекин".

С тържествена церемония, червен килим и коктейл бяха представени филмите на учениците от средните училище в Пирдоп, Златица и Копривщица. Те бяха свързани с професии като автомонтьор, обогатител, електромонтьор и други, които техни суъченици изучават под формата на дуално образование. В края на прожекцията на участниците бяха връчени дипломи за успешно преминат курс по основните филмови професии в кинопроизводството.

Един от най-впечатляващите документални филми беше за електроженистката Ани, която печели състезание по заваряване сред конкуренция от опитни мъже.

"Когато се запознахме с момичето то самото ни вдъхнови да я представим по най-добрия начин. Тя наистина е повод за гордост. Няма много жени в тази професия", разказва режисьорката на филма "Млад заварчик". Тя допълва, че главната героиня първоначално е била много притеснителна, но в последствие е започнала да говори пред камерата.

Повече за проекта "Да направим филм" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна