Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години Детска фолклорна формация "Розова долина" – Карлово

Юбилейният концерт е на 31 октомври в НЧ "Васил Левски – 1861"

Детска Фолклорна Формация " Розова Долина"
Снимка: Фейсбук страница

За обучаването на поколения млади хора в красотата на българската народна песен и за успехите и търсенето на непознати хоризонти разказва в "Нашият ден" Ангелина Ганчева, секретар на НЧ "Васил Левски – 1861" в Карлово. Повод за разговора е 20-годишният юбилей на Детска фолклорна формация "Розова долина" – мост между поколенията, който поддържа фолклорът жив.

Фолклорната формация е основана от бившия секретар на читалището Стефан Мутафчиев, като от самото начало до днес неин художествен ръководител е Велина Иванова, разказва Ганчева.  

Носиите са лицето на групата, затова Ганчева изразява благодарност към хората, отзовали се на нуждата от нови сценични облекла за децата. Новите носии са в процес на изработка, добавя гостът.

Ганчева подчертава, че художественият ръководител Велина Иванова не просто учи децата на фолклорно пеене, но подхожда към тях педагогически. Членовете на групата се приобщават от най-ранна възраст, учат се на общуване и взаимопомощ, което се отразява и на тяхното поведение в училище, по думите на Ганчева. Миналата година формацията е надвишила 50 деца, като по-големите проявяват грижа към по-малките, споделя читалищният секретар.

Децата от школата са лауреати на безброй награди и имат много участие, изтъква Ганчева и допълва, че много от членовете на формацията продължават да се занимават с музика и занапред.  

НЧ "Васил Левски – 1861?" поддържа активни общо 17 школи и състави, като тази година карловци честват още една годишнина – 155 години театър в града.  

Към читалището се развиват прекрасен ансамбъл за фолклорни танци, школа по изобразително изкуство, детски театър, камерен хор "Маестро Георги Атанасов", школи по пиано и гъдулка и още много дейности, разказва Ганчева.

Последното важно събитие в читалището е било награждаването на Стефан Цанев с отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм  "Йеродякон Игнатий – Васил Левски".

Организацията на толкова много дейности и събития е трудоемка, зависи от редица фактори и върви ръка за ръка с много притеснения, по думите на Ганчева, за която удовлетворението от добре свършената работа е най-ценно.

В края на разговора гостът кани слушателите на 31 октомври от 18:30 ч. в НЧ "Васил Левски – 1861?" с вход свободен на празничен концерт, посветен на 20-годишнина на Детска фолклорна формация "Розова долина". Специален гост на концерта ще бъде квартет "Славей".

Повече по темата чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна