Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живописецът на Родопите в галерия "Райко Алексиев"

Изложбата отбелязва 80 години от рождението на художника Симеон Николов – до 6 ноември

Доц. Сузана Николова
Снимка: СБХ

Изложба живопис в галерия "Райко Алексиев" отбелязва 80 години от рождението на художника Симеон Николов, който напусна този свят преди две години.

За експозицията, която може да бъде видяна до 6 ноември, в "Артефир" разговаряме с изкуствоведа доц. Сузана Николова, дъщеря на художника.

Доц. Николова споделя, че баща ѝ си е представял изложбата години наред, подбирал е платна и е мечтаел да ги изложи именно в галерията към СБХ "Райко Алексиев" – пространство, което изисква плътност и съдържателност на творбите. Николов е бил дългогодишен член на СБХ и е изпитвал голямо уважение към институцията и нейното културно значение, подчертава гостът.   

Характерът на юбилейната експозиция в памет на Николов е ретроспективен, като в галерията могат да бъдат видени картини от 70-те години до 2022 година. Творбите са подбрани от различни места – смоленската художествена галерия, РИМ "Стою Шишков" – Смолян,  частни колекции и ателието на художника.

В спомените на своята дъщеря Симеон Николов е работлив човек с характер и уединен в ателието си художник, чиято муза никога не го напуска.

Ранното му творчество е вдъхновено от новата предметност, немското изкуство и неговата дистанцираност. По-късните творби на Николов са различни – топли и слънчеви.

Симеон Николов е значим художник и негови творби има както в Националната галерия, така и в чужбина. Името му присъства в редица частни колекции и домове, споделя доц. Николова, която работи върху монография, посветена на баща ѝ.

Живописецът на Родопите, както е наричан Николов, е роден в Ксанти, Гърция, но малко след това семейството му се заселва в смоленското село Габрица. Николов има щастливо детство в Родопите и рисува от малък. В ранните си творчески години работи като сценограф в Родопския драматичен театър, където усвоява тайните на сценичното пространство и осветлението. След това младият художник е приет специалност "Плакат" при проф. Петър Михайлов, разказва доц. Николова.  

По подбора на произведенията и формирането на изложбената концепция доц. Николова работи с проф. Свилен Стефанов. Рекламните материали и информационните пана са дело на Стефан Чурчулиев, а Елвис Янков е автор на видеото, което се излъчва в залата.

Симеон Николов е изпълнявал длъжността на главен художник на Смолян и сериозно е допринесъл за облагородяването и естетическото излъчване на града в годините на неговото модернизиране, изтъква доц. Николова.

Повече за пейзажите, които са само повод за по-дълбоко творческо проникновение – чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна