Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устойчивостта като мисия в изкуството

Възкресение – изложба на Валентин Бакърджиев

Художникът Валентин Бакърджиев представя новия си концептуален проект "Възкресение" в Националния музей "Борис Христов" в София. Изложбата преобразува счупена керамика в символ на надежда и устойчивост. Проектът свързва богатото наследство на българската и нидерландската керамика, за да създаде нова композиция, представляваща пътя от разрушението към обновлението. Всяко парче разказва история, сглобена в мозайка, която отразява миналото, настоящето и бъдещето.

"Живеем във време на преход, важен момент на промяна. Изграждаме бъдещето си точно сега и е важно да разберем необходимостта то да бъде добро. Трябва да живеем по устойчив начин, който уважава планетата ни и нейните ресурси. Устойчивостта се отнася до намирането на начини да задоволим нуждите си, без да компрометираме способността на идните поколения да посрещат своите собствени нужди.

Невена Праматарова и Валентин Бакърджиев
С "Възкресение" искам да вдъхновя хората да създадат по-добро бъдеще за себе си и за планетата. Изображенията са напомняне, че всички сме свързани и че всеки от нас има роля в създаването на устойчиво бъдеще. Надявам се, че изображенията ще вдъхновят хората да предприемат действия за защита на нашата планета и за изграждане на по-добро бъдеще за всички.", споделя авторът на проекта.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 октомври. 

Творбите на художника Валентин Бакърджиев може да разгледате тук.

Снимки: ФС на Валентин Бакърджиев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна