Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

| Репортаж
Снимка: Димитър Владимиров, БНР

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за първи път изпревари ПП-ДБ. Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик? 

Изборите в Пазарджик показаха, че твърдите електорати продължават да поддържат своите партии фаворити. ГЕРБ, "Възраждане", ПП-ДБ и ИТН отчитат нито ръст, нито спад. Разместването между четвъртото и петото място, дойде от трите процента, които обединената левица наля към традиционните проценти на БСП и това премести "Продължаваме промяната- Демократична България" на пето място, което е морален срив за демократичните хора в Пазарджик. Общият спад на традиционните проценти за всички играчи в състезанието за 51-вия парламент дойде от доброто представяне на партия МЕЧ, която в Пазарджик изпревари ИТН, макар и с малко. Другият извод е, че Алиансът за права и свободи няма никакво влияние в региона, тъй като коалицията на Доган не успя да събере дори и 3%

В името на коректността трябва да кажем, че ако има купен вот в областта, то той не е в родопските общини. Там гласуването става на два принципа – практичност и носталгичност. И всяко друго внушение е некоректно, показвайки не познаване на тамошната среда. В Сърница, където ДПС-Ново начало получи близо 80 процента подкрепа  заложиха на практичността, тъй като през последните 9 години, с логистиката на Пеевски, градът и селата в района се отделиха от административната шапка на Велинград и ставайки самостоятелна община, изградиха мащабна инфраструктура, с достъпни административни и социални услуги и успяващ туризъм. Не така е в родопските селища над Батак, където времето трудно се движи напред. В Нова махала 1100-те жителите се разделиха на две - между Новото начало и Алианса, с лек превес към Доган, въпреки новия път, който получиха преди дни, след 30 години чакане.

И ако в родопските общини младите искат реални социални и икономически права и свободи, не така протече вотът в равнината. Изненадата дойде от община Септември, където се появиха не малко гласове за ДПС-НН и то от секции, в които никога до този момент не е имало глас за ДПС. 

И ако тази подкрепа в ромските квартали на равнинните села е с предположение за осребреност, то гласовете за Пеевски от секции в централната част на Пазарджик се определят като прецедент, който тепърва ще има своето обяснение.

БСП се обявиха за редовен кабинет, въпреки че сегашната ситуация прави задачата още по-сложна. Към момента все още няма коментар от ПП-ДБ и "Възраждане". Коментар не очакваме от ИТН, тъй като липсва традиция за такова общуване. ГЕРБ също запазват мълчание.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна