Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да има правителство е важно, за да даде време за създаване на реални проекти"

Антон Кутев: Време е за нови лица в БСП и те не трябва да се противопоставят на вече познатите

"Надявам се БСП да не се опитва да влезе в някакви форми на управление"

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

Време е за нови лица в БСП, не задължително млади и те не трябва да се противопоставят на другите, които са вече познати.

Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев.

"Грешката на Корнелия Нинова беше, че тя отстраняваше тези, които ѝ пречат. Но с това отстраняване тя намаляваше резултатите на БСП. ... Добрата партия си подготвя новите кадри, така че да има винаги нови лица, но те да влизат постепенно и да бъдат обучавани", коментира той и добави, че не само на БСП, а и на останалите партии им трябват нови лица.

Кутев сподели, че личните му очаквания са били за продължаващ спад на изборните резултати на БСП заради инерцията от последните години:

"Фактът, че БСП изобщо успя - благодарение на отстраняването на Нинова и обединението с "Левицата" - това беше сигналът, който даде това обръщане, който е добър знак, че са тръгнали във вярната посока".   

Според него ролята на БСП-Обединена левица в 51-вото Народно събрание трябва да бъде чисто корективна:

"Надявам се БСП да не се опитва да влезе в някакви форми на управление. ... Новото правителство ще бъде основано на това къде стои Делян Пеевски спрямо него, защото той става фактор, който има влияние". 

Ако бъде създадено правителство в този парламент, то ще бъде много слабо, защото няма легитимност заради ниската избирателна активност, и ще бъде мразено, смята Антон Кутев.

"Много е важно да има ново правителство, защото за сериозен проект, който да представи програма на избори, трябва време. Правителството няма да издържи повече от 7-8 месеца, максимум до края на следващата година. Правителството е важно, за да даде тези няколко месеца, за да има време да се създадат реални проекти, а да не бъдем заложници през цялото време на популистки проекти", коментира той. 

Интервюто на Стефан Кунчев с Антон Кутев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна