Ралица Мавродиева ни обяснява каква болест е цьолиакията:
"Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са лесни, с прост кръвен тест. Гастроентерологът ще прецени дали е необходим тест.
Получаваме безглутеново брашно по Здравна каса. Повечето детски заведения не са готови за такива случаи. Заболяването е генетично и може да се отключи във всеки момент. Това е болест, която удря социалния живот. Глутенът не може да бъде премахнат изцяло, безглутеновите продукти трябва да се приготвят в безглутенова среда. Дори и една трохичка прави реакция.
Ръстът в световно ниво е над 1000% заради правилните изследвания. 1% от населението я има, в Италия дори има задължителен скрийнинг за рискови случаи."
Повече по темата в сайта на Асоциацията цьолиакия