Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Има задължителен минимален асортимент, който трябва да съществува в бюфетите"

Без пържено, сухи супи и захарни изделия: Какво здравословно ще ядат учениците?

Д-р Лалка Рангелова: Наредбата обхваща и храната, която се предлага в бюфетите, както и автоматите за закуски и напитки

| Интервю
Снимка: Архив
Чуй новината! Чуй новината:

"Много е важно образованието на децата. Още от малки те трябва да знаят кои са здравословните храни и да направят своя информиран избор".

Това заяви пред БНР д-р Лалка Рангелова, отдел "Храни и хранене" на НЦОЗА. 

За да имат възможност да направят такъв, Министерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословно хранене на учениците. Проектът е публикуван на сайта на ведомството за едномесечно обществено обсъждане. 

"Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците е от 2009 година. В момента е качен проект за актуализацията ѝ", обясни д-р Рангелова.

Натрупаха се нови научни знания, които наложиха осъвременяването на наредбите за хранене на децата, посочи тя. 

"Разширили сме изискванията към групите храни, като детайлно сме описали какви количества са необходими и какви характеристики трябва да притежават те. Увеличили сме консумацията на месо, риба и бобови храни. Намалили сме консумацията на зърнени храни, ориз и картофи".

Д-р Лалка Рангелова вярва, че новите предписания ще доведат до подобряване на храненето в ученическите столове.

"Но наредбата обхваща и храната, която се предлага в бюфетите, както и автоматите за закуски и напитки.

Продължават да бъдат забранени пържените картофи и пържените зърнени изделия, зърнените продукти с добавени мазнини, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, сладкарски изделия, сухи супи и бульони.

Има задължителен минимален асортимент, който трябва да съществува в бюфетите. Той включва различни сандвичи, тестени закуски, млека, плодове и зеленчуци, натурални плодови и зеленчукови сокове и бутилирани води". 

Изискванията на наредбата трябва да бъдат съблюдавани и когато училището разчита на доставка на храна от фирма за кетъринг, отбеляза експертът.

"Необходимо ще е и актуализиране на рецептите за здравословно хранене на учениците".

Все още в някои лавки се продават пакетирани храни, които са забранени още с наредбата от 2009 година, изрази съжаление д-р Рангелова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

Още информация: 
Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците. Проектът на наредбата е публикуван на сайта на МЗ за едномесечно обществено обсъждане.

В документа се предлага включване в менюто на учениците на пълнозърнести макарони, юфка, спагети и др., а предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия да бъдат с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар. Осигуряването на зеленчуци и плодове при целодневното хранене да се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове. Предлаганите пресни зеленчуци и плодове да бъдат според сезона, а консервираните - да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители, се посочва в проекта на наредбата. Стерилизираните зеленчуци да бъдат с ниско съдържание на сол и мазнини, а стерилизираните плодове - с ниско съдържание на захар; изсушени плодове и зеленчуци да се предлагат в състава на многокомпонентни храни, предвижда още наредбата. Туршии да могат да бъдат включвани в менюто само през зимния сезон и предлагани само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене - до два пъти седмично.

Когато менюто включва предлагане на мармалад и конфитюр, се използват "мармалад от плодове" и "конфитюр екстра качество", се посочва още в проекта.

Приемът на мляко и млечни продукти при целодневното хранене да се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал. Айрянът да се предлага без добавена сол или захар, се предвижда още в проекта на наредба. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти, съдържащи изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.

Предлаганото месо да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение - замразяване, като телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, мляното месо да не е тлъсто, се допълва в проекта. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки - кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба ще може да се предлага и като рибена чорба, и като компонент на сандвичи. Рибата трябва да е прясна, по изключение замразена и не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти, се посочва в проекта.

В училищните бюфети и в автоматите за закуски и напитки да не се предлагат пържени картофени и пържени зърнени изделия; екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар; сухи супи и бульони, се допълва в проекта на наредбата.

С проекта на наредбата се регламентира, че изискванията трябва да се прилагат и в случаите, когато храна за организирано хранене на учениците се извършва чрез доставка на храни от обекти за производство на храни, извършващи дейност кетъринг.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна