Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди хора създадоха мемориал от цветя край Кремъл в памет на Борис Немцов

Фото: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора отидоха днес до мястото, където с четири куршума беше прекъснат жизнения път на един от най-непримиримите опозиционери и критици на властта - Борис Немцов. Хората заставаха мълчаливо край своеобразния мемориал от цветя край стените на Кремъл, за да отдадат почит на Немцов.

Според опозиционера Генадий Гудков, който има опит в сферата на сигурността, това престъпление не е просто поръчково убийство: 

Това е терористичен акт, тъй като целта е да се въздейства на политическата система и тя да се дестабилизира. За това спомена едва ли не и самият Владимир Путин. Не вярвам това убийство да е изгодно на Кремъл и на руския президент. Косвено обаче е виновна действащата власт, която от две години преследва опозицията и насъсква хората срещу всеки, който не споделя официалната позиция. Ако не спрем това безумие, това може и да не бъде последната жертва.

Като изрази своите съболезнования на близките на Борис Немцов, президентът Владимир Путин посочи, че ще бъде направено всичко организаторите и извършителите на това подло и цинично убийство да получат заслужено наказание. Разглеждат се всички възможни версии за убийството, като не се изключва, че то е било поръчано по политически мотиви.

Опозицията отмени планираното за утре протестно шествие в един от районите на Москва и вместо това ще проведе в центъра на града траурно шествие в памет на Борис Немцов. Сбогуването с опозиционния лидер ще бъде във вторник в обществения център, носещ името на академик Сахаров, след което ще се състои церемонията по погребението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!