Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след убийството на Борис Немцов

| обновено на 28.02.15 в 14:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мемориал от цветя се издига в центъра на Москва, където късно снощи беше показно разстрелян опозиционният лидер Борис Немцов и където стотици хора продължават да прииждат, за да запалят свещ и да почетат паметта му. Според говорителя на руския президент убийството е поръчково 100 процента.

Руската опозиция е потресена и шокирана от показното убийство на един от своите лидери в центъра на Москва в близост до Червения площад.

Това убийство е истинско кощунство, заяви омбудсманът на Русия по човешките права Елла Панфилова, която дълги години е познавала Борис Немцов:

Шокирана съм. Смятам, че убийството е демонстративно, добре обмислено, изключително нагло и цинично. Много се надявам, че не само изпълнителите, но и поръчителите ще бъдат открити, докато следите са още горещи

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов трябва да се разследва, колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели. Това е коментарът на лидера на влиятелната Комунистическа партия Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС. В интервю за телевизия "Русия 24", той определи убийството като политическо:

Може да сме имали различни политически възгледи, но това не ни пречеше да разговаряме, да работим заедно. Борис Немцов винаги беше открит за диалог, за търсене на необходимите решения. Наред с многото версии за убийството искам да заявя, че става дума за политическа провокация и политическо убийство.

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда извършителите на убийството на Борис Немцов да бъдат бързо разкрити и наказани със законни средства. По думите му, не би следвало в една държава противоречието между опозиция и управляващи да се изостря дотолкова, че да се стига до подобно нещо: 

Русия има нужда от плурализъм, Русия има нужда от различните мнения. Ние обичаме и уважаваме тази Русия на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила. Притесняваме се от Русия на неспазването на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии. Вярваме обаче, че Русия ще покаже своята сила, върховенството на закона и едно от доказателствата ще бъде, да бъдат намерени и тези, които извършиха това убийство.

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Това се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано в сайта на ведомството:

Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване  и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност.

Американският президент Барак Обама осъди убийството на Борис Немцов, както го нарече бруталното убийство. Съединените щати призовават правителството в Москва да извърши бързо, безпристрастно и прозрачно разследване и да изправи виновниците пред съда, се казва в декларация на Обама. Той се е срещал с Немцов по време на посещението си в Москва през 2009-а година.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди убийството: Това е убийство на омразата. Оланд добави, че Немцов е бил смел и неуморен защитник на демокрацията, ангажиран с борбата срещу корупцията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова президента  Путин да разкрие виновните и да ги изправи пред правосъдието.

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов изрази увереност, че целта на убийството на Борис Немцов е да бъде дестабилизирана ситуацията в Русия.

Убийството на Борис Немцов е опит да се тласне ситуацията към усложнение, може би дори към дестабилизация на положението в страната, да се укрепи опозицията, смята Горбачов.

В емоционална реакция в туитър украинският президент Петро Порошенко написа, че е шокиран.

Украинският външен министър Павло Климкин също използва социалната мрежа, за да изрази мнението си:

Все още не мога да го проумея. В Русия няма по-голям приятел на Украйна.

Бившият премиер Юлия Тимошенко излезе с изявление, в което осъди варварското убийство.

Вадим Прохоров, адвокат на убития, каза, че Борис Немцов е получавал заплахи в социалните мрежи и полицията е била уведомена, но властите не са направили нищо, за да го защитят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна