Eмисия новини
от 14.00 часа

Резултати : автор Svetllana Dimitrova

Manastiri i Etropolesë – një shekull veprimtari letrare

Manastiri i Etropolesë “Sveta Trocia” (“Triada e Shenjtë”) i quajtur gjithashtu “Varovitec”, ruan faqe të shkruara nga kaligrafët e lashtë dhe të pikturuara nga piktorët e dikurshëm. Në këtë vend para qindra vitesh është zhvilluar dhe lulëzuar një..

28.10.17 09:35 |

Muzeu i Pliocenit në Dorkovo – i vetmi në Ballkan

Dorkovo është një fshat i vogël në gjirin e malit Rodope. Ai ndodhet në Luginën Çepinska, në dy brigjet e lumit Mëtnica, rreth 15 km larg vendpushimit “Cigov Çark” dhe rreth 20 km larg vendpushimit “Sveti Konstantin i Elena”, që gjenden në bregun e..

15.10.17 10:05 |

Le Musée paléolithique de Dorkovo

C’est un petit village blotti dans le massif du Rhodope, à une quinzaine de kilomètres de la capitale du tourisme SPA en Bulgarie, Vélingrad, qui abrite un musée d’exception. Il s’agit du Musée paléolithique du village Dorkovo, unique dans les..

12.10.17 12:24 |

Kaliakra – një oazë natyrore dhe arkitekturore

Kepi Kaliakra është një prej vendeve më piktoreske në bregdetin tonë, i cili shtrihet 2 km brenda detit. Brinjat e tij zbresin vertikalisht nga një lartësi prej 60-70 metrash. Atje dallgët kanë gërryer kamare të thella, në të cilat deri në vitin..

09.09.17 09:15 |

Fshati Dobërsko dhe krahinat rreth tij – një gërshetim i jashtëzakonshëm i së kaluarës historike dhe natyrës përrallore

Çdonjëri, i cili do qo ta njohë Bullgarinë, medoemos duhet të vizitojë fshatin Dobërsko. Ai ndodhet në Luginën e Razllogut dhe tërheq gjithnjë e më shumë turistë. Fshati përmendet për herë të parë në një dokument zyrtar të mbretit Ivan Shishman..

03.09.17 09:25 |

Muzeu i Bletës në Sofje tregon shumëllojshmërinë biologjike dhe i kthen njerëzit në mjedisin e tyre të natyrshëm

Që prej kohe fjala “muze” nuk na rikujton për një godinë të mërzitshme, plotë ekspozita edhe më të mërzitshme, të grumbulluara dhe të ruajtura gjatë shekujve, eksponate të trashëguara brez pas brezit, që paraqesin zhvillimin tonë historik,..

27.08.17 10:10 |

Iniciativa bamirëse “Shëtitu një njeri të verbër në park” tërheq gjithnjë e më shumë të rinj të mëshirshëm

T’ia kushtosh kohën e lirë një nevojtari dhe kështu t’i sjellësh atij pak gëzim, të ndash ushqimin me një njeri të varfër, të dëgjosh dhimbjen e një plaku, ose të një njeriu të vetmuar në këtë botë të ashpër, në të cilën jetojmë, kjo kërkon..

22.08.17 12:30 |

Ruajta e bletëve supozon korrigjim të veprimtarive të njeriut

Një prej çudirave të mëdha të natyrës është bleta. Shtëpia e saj – kosherja, është shembull i një jete të rregulluar mirë, ku çdo një bletë i di të drejtat dhe detyrimet e veta. Hierarkia është e rreptë dhe respektohet nga të gjithë. Forma e..

31.07.17 14:36 |

“Ai, i cili ka shpellë, do të shpëtohet”

Rajoni i Bullgarisë Verilindore është plotë shumë manastire në shkëmb, të datuara që në epokën e Mesjetës. Të dislokuara lart në vende të paarritshme në shkëmbinjtë prej gurësh gëlqerorë, ato kanë qenë vend për veçim dhe lidhje me Zotin. Sot këto..

07.07.17 15:55 |

Maria Spasova: “Sekreti i suksesit është kombinim prej shumë dëshire, dhurimi dhe dashurie ndaj punës”

Provat më të lashta arkeologjike për zhvillimin e kozmetikës datojnë që në vitin 4000 para Krishtit dhe janë gjetur në Egjipt. Dokumenti i parë me shkrim me këshilla kozmetike është Papirusi Ebers. Ky është një prej dorëshkrimeve më të vjetra mjekësore..

29.06.17 15:38 |
Всички новини: днес | вчера